Ne prekidajte terapiju alergije - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ne prekidajte terapiju alergije

Kao razlog za nastavak terapije i pored toga što je alergen u opadanju stručnjaci navode činjenicu da i najmanji broj polena za osjetljive može da pokrene sve neprijatne simptome alergije.

BROJ polenskih zrna ambrozije u vazduhu drastično je smanjen, pa se ne očekuje produžetak sezone alergije izazvane ovom korovskom biljkom, koja je naročito od sredine avgusta kod mnogih izazivala značajne tegobe.

Poret toga što prolazi sezona ambrozije, i kiša je “sprala” količinu alergena u vazduhu.

U Agenciji za zaštitu životne sredine kažu da će broj ovih iritirajućih čestica i dalje da opada, jer biljka je već precvetala, a ni vremenske prilike ne odgovaraju širenju njenog polena. Ipak, alergolozi savetuju da se sa terapijom nastavi.

– U jeku cvetanja ambrozije broj njenih polenskih zrna u vazduhu dostizao je gotovo 1.000 na kubni metar vazduha, a sada ih ima svega pedesetak – kaže Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine. – S obzirom na to da meteorolozi najavljuju promenljive vremenske prilike i veću vlažnost vazduha, to znači da su uslovi da se polen ove biljke širi smanjeni.

Kao razlog za nastavak terapije i pored toga što je alergen u opadanju navode činjenicu da i najmnji broj polena za osetljive može da pokrene sve neprijatne simptome alergije.

– Naučno je dokazano da samo osam polenskih zrna ambrozije u vazduhu može da izazove tegobe kod preosteljivih pacijenata – kaže dr Rajica Stošović iz Kliničkog centra Srbije. – Zato je važno da se nastavi sa upotrebom lekova i ako bude još toplih dana, terapija bi mogla do potraje do polovine novembra.

Danas objavljeno

Pet jeftinih i pristupačnih namirnica koje jačaju imuni sistem

Vanja A

Kremasta palenta sa umakom od gljiva

Vanja A

12 jednostavnih savjeta za kuhanje tjestenine

Vanja A

Ostavite komentar