Ne postoji zdravo državno preduzeće - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ne postoji zdravo državno preduzeće

Što se tiče Republike Srpske, u državnom je vlasništvu 235 kompanija koje zapošljavaju oko 27. 500 radnika, imaju prihode od 2,1 milijardi maraka, upravljaju imovinom od 11,9 milijardi KM i duguju 2,9 milijardi KM. Po analizi MMF, u Republici Srpskoj ne postoji državno preduzeće koje je zdravo.

U BiH ima 550 državnih preduzeća koja zapošljavaju oko 80.000 radnika. Duguju oko 8,1 milijardi KM, od čega je poreski dug oko 3,5 milijardi KM.

Istovremeno, državna preduzeća dobiju oko 217 miliona KM pdsticaja iz budžeta. Ove podatke predstavio je danas u Banjaluci rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Frančisko Parodi. Analizu poslovanja preduzeća u kojima država ima najmanje 50 odsto vlasništva uradio je MMF i podaci se odnose na 2017. godinu.

Generalna ocjena je da je upravljanje javnim preduzećima neadekvatno, da slab nadzor utiče na transparentnost, odgovornost i na kraju na rezultate koji su uglavnom loši.

Kako posluju državna preduzeća, pokazatelj je i taj da je u 2017. godini dividendu isplatilo samo 18 preduzeća u iznosu od 80,7 miliona maraka, od čega je 95 odsto novca isplatile BH Telekom, Elektroprivreda BiH i Autoputevi Republike Srpske.

Što se tiče Republike Srpske, u državnom je vlasništvu 235 kompanija koje zapošljavaju oko 27.500 radnika, imaju prihode od 2,1 milijardi maraka, upravljaju imovinom od 11,9 milijardi KM i duguju 2,9 milijardi KM. Po analizi MMF, u Republici Srpskoj ne postoji državno preduzeće koje je zdravo.

Prezentaciju ovih podataka organizovalo je Udruženje građana „Misli dobro“, a zanimljivo je da niko iz javnih preduzeća nije prisustvovao ovom javnom događaju.

-Poslovanje javnih preduzeća čini oko jedne petine ekonomije u BiH i javna preduzeća treba restruktuisati – jedna je od poruka sa prezentacije ovih podataka.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

U RS šest novooboljelih od virusa korona, dva smrtna slučaja

M.

EU opet: Ne otvaramo

M.

Ruski vojnici preplavili Japansko more

M.

Ostavite komentar