2. Augusta 2020.

Ne ostavljajte djecu i ljubimce same u automobilu

Big Portal

Tokom letnjih meseci u parkiranom automobilu potrebno je 20 minuta da se temperatura podigne za 20 stepeni Celzijusa.

Pre nego što uđete u parkirani automobil provetrite ga i rashladite. U automobilu nikako ne ostavljajte decu ni kućne ljubimce.

Gotovo 750 dece umrlo je u proteklih deset godina jer su ostavljeni u zatvorenom automobilu koji je čak u nekim slučajevima bio parkiran u hladu, piše NBC.

Naučni magazin “Temperatures” objavio je rad u kom tvrde da je za dete dovoljno da provede sat vremena u zatvorenom automobile, pa da to bude opasno po život.

Deca su osetljivija na promene temperature nego odrasli, lakše se zagreju i mnogo se teže ohlade. Takođe, nisu u stanju da napuste automobil ukoliko im nije dobro.

Naučnici su, uz savete lekra, računali kako je telesna temperatura od 40 stepeni Celzijusa dovoljna da podstakne sve simptome toplotnog udara koji mogu rezultirati prestankom rada organa, oštećenjima mozga ili fatalnim ishodom.

Eksperimenti su napravljeni uz pomoć tri  različita vrste automobila.

Naučnici su beležili su porast temperature i na koji bi načina ona uticala na organizam deteta.

Vremenski je najduže trebalo da se zageje kombi, a najmanje mali automobili tamnih boja.

U proseku je temperatura u vozilima nakon sat vremena iznosila 46 stepeni Celzijusa, dok su volan i sedište bili i topliji.

Nakon sat vremena u hladu temperatura je iznosila 37 stepeni Celzijusa. Što je spoljna temperature viša, to će i temperatura u autu biti viša.

Nakon sat vremena na suncu, i dva sata u hladu dete je, ako je ostavljeno u automobilu, u smrtnoj opasnosti.

“Svima nam se barem jednom dogodilo da uđemo u toliko zagrejan automobil da ne možemo ni volan da dodirnemo, zamislite kako je nežnom organizmu koji sedi tamo”, kaže stručnjak za klimu Nensi Selover sa “Arizona State University”.

Ishod zavisi i od zdravlja i izdržljivosti deteta, vrsti automobila i spoljnjoj temperaturi, ali poruka je jasna – decu i kućne ljubimce nikada ne ostavljate same u automobilu.

Izvor. N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare