"Ne očekujte previše" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Ne očekujte previše”

Ne bi trebalo “naduvavati” očekivanja od razgovora između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Džoa Bajdena 16. juna u Ženevi.

“Čak i početak njihovog dijaloga je pozitivan korak”, poručio je porparol Kremlja danas Dmitrij Peskov na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Ovaj sastanak je, prema njegovim rečima, veoma važan, ali bi bilo pogrešno imati bilo kakva prevelika očekivanja, prenosi TASS.

“Potencijal naših nesuglasica, pa čak i neki suprotstavljeni momenti u našim bilateralnim odnosima, toliko su veliki da se ne može očekivati nikakav napredak u postizanju razumevanja. Međutim, ponekad i saglasnost oko toga da se ne slažemo može biti korisna”, dodao je Peskov.

Uzajamno poštovanje i uzimanje u obzir međusobnih interesa su, kako napominje, neophodan uslov za poboljšanje rusko-američkih odnosa.

“S druge strane, pokušaji diktata ili mentorstva su osuđeni na neuspeh, jer mogu poremetiti dinamiku uspostavljanja dijaloga”, rekao je Peskov.

Podsetio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin za poboljšanje odnosa između Rusije i SAD.

Dogovoreni samit biće prvi sastanak Putina i Bajdena “oči u oči” otkako je 46. američki predsednik stupio na vlast. To će ujedno biti i prvi rusko-američki samit od jula 2018. godine, kada se Putin sastao sa tadašnjim američkim predsednikom Donaldom Trampom u Helsinkiju.

Danas objavljeno

Rusija spremna i na prekid proizvodnje nafte

M.

Upozorenje iz SAD: “Ako nastavite ovim putem…”

M.

SIPA uhapsila 16 osoba, oduzeto 20 kilograma spida

M.

Ostavite komentar