29. Augusta 2022.

“Ne možemo dozvoliti Putinu”; “Moramo konačno zaustaviti ludilo”

Big Portal

Austrijski lider je rekao da će neuspeh u tome dozvoliti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da “odredi evropsku cenu struje”, prenosi Raša Tudej (RT).

“Moramo konačno zaustaviti ludilo koje se dešava na energetskim tržištima. A to se može dogoditi samo evropskim rešenjem”, navodi se u saopštenju Nehamerove kancelarije. “Konačno se nešto mora dogoditi. Ovo tržište se neće regulisati u sadašnjem obliku. Pozivam sve EU 27 da se okupe kako bi odmah zaustavili ovu eksploziju cena”.

Cene struje širom Evrope vezane su za cenu gasa, koji sada košta oko deset puta više nego prošle godine. Međutim, dok neke zemlje EU u velikoj meri zavise od ruskog gasa za grejanje i industriju, one koriste alternativna goriva za proizvodnju električne energije.

Austrija, na primer, proizvodi više od tri četvrtine svoje električne energije iz obnovljivih izvora, prema podacima Međunarodne agencije za energiju za 2020.

Nehamer tvrdi da bi razdvajanje cena električne energije i gasa dovelo do pravednijeg računa za potrošače koji preciznije odražava troškove proizvodnje električne energije.

“Ne možemo dozvoliti Putinu da svaki dan određuje evropsku cenu struje”, dodao je on, aludirajući na rusku kontrolu značajnog dela snabdevanja gasom u Evropi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare