"Ne dopuštamo da nas zavaraju": EU optužuje Moskvu i Peking za "propagandu vakcinama" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Ne dopuštamo da nas zavaraju”: EU optužuje Moskvu i Peking za “propagandu vakcinama”

EU “ne koristi vakcine u propagandne svrhe”, za razliku od Moskve ili Pekinga, rekao je u utorak predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Kako je dodao, EU ne primenjuje “vakcinalni nacionalizam” , osuđujući “zabrane izvoza” Sjedinjenih Država i Velike Britanije – što je London, medđutim negirao.

“Ne dopuštamo da nas zavaraju Kina i Rusija – režimi s manje zavidnim vrednostima od našeg, kada izvode vrlo ograničene, ali široko rasprostranjene operacije” snabdevanja vakcinama drugih zemalja, posebno u razvoju, ukazao je Mišel u tekstu objavljenom na internetu.

Zbog trome kampanje vakcinacije u EU, nekoliko država članica okrenulo se vakcinama koje još nije odobrio evropski regulator: Mađarska je počela da daje rusku vakcinu “Sputnjik V” i kinesku “Sinofarm”.

“Sputnjik V” čijee je ispitivanje počela Evropska agencija za lekove, proizvodic´e se u julu u Italiji. Ali Brisel, koji nije skrivao svoje nepoverenje prema tom preparatu, zasad ne namerava da ga naručuje.

“Rusija i Kina su vakcinisale upola manje stanovnika nego EU”, rekao je Šarl Mišel, branec´i kampanju vakcinacije u EU.

Predsednik Saveta je rekao da je “šokiran” time što je EU optužena za “nacionalizam vakcina” jer je uspostavila mehanizam za kontrolu izvoza vakcina proizvedenih na njenom tlu.

EU “nikada nije prestala da izvozi” vakcine i “vec´ina2 doza koje su omoguc´ile masovnu vakcinaciju u Izraelu je iz Belgije, dok su Velika Britanija i SAD “direktno zabranile i izvoz vakcina ili komponenata od kojih se one prave”, rekao je on.

London je to kategorično negirao: “Britanska vlada nikada nije blokirala izvoz niti jedne vakcine. Bilo kakvo pozivanje na zabranu ili bilo kakvo ograničenje u vezi s vakcinama je potpuno pogrešno”, reagovao je portparol u utorak.

Međutim, Ujedinjeno Kraljevstvo ima samo dve fabrike koje proizvode vakcinu “AstraZeneka”, masovno korišćenu za domaću kampanju vakcinacije.

U Sjedinjenim Državama predsednički “izvršni nalog” sprečava bilo kakav izvoz vakcina sve dok SAD ne budu imale dovoljnu količinu za vakcinaciju svog stanovništva.

S druge strane, izvoz komponenata vakcine nadzire se, podležuc´i posebnim odobrenjima, rekao je evropski izvor o pregovorima EU za olakšavanje tih postupaka u SAD.

B92

Danas objavljeno

Virus u Srpskoj potvrđen kod 26 оsоba, preminulo 16

M.

Od marta naredne godine obavezna vakcina u Njemačkoj

M.

Policija u akciji u Banjaluci, poznata imena uhapšenih

M.

Ostavite komentar