9. Decembra 2020.

Ne bude li dogovora trešće se cijela Evropa

Big Portal

Dugoočekivani sastanak održaće se “sledećih dana”, rekli su čelnici nakon telefonskog razgovora koji je trajao više od jednog sata u ponedjeljak 7. decembra. A taj razgovor usledio je nakon napetog jutra u Briselu, piše Jutarnji list.

Glavni pregovarač EU Mišel Barnie taj dan je na sastanku s diplomatskim predstavnicima 27 država članica upozorio da trgovinski pregovori o odnosima nakon Bregzita neće trajati duže od srede, odnosno moraju se završiti pre samita Evropskog savetva koji se održava u četvrtak 10. decembra.

Iako je Kraljevina formalno napustila EU, prema dogovorenom Sporazumu o povlačenju, tokom prelaznog razdoblja moraju se dogovoriti budući trgovinski odnosi s EU ali su pregovori o tome ponovo blokirani na mrtvoj tački.

Ključne tačke oko kojih se dve strane lome su: pitanje ribarskih kvota; jednaka pravila igre koja za Ujedinjeno Kraljevstvo znače neometani pristup tržištu EU za svoju robu bez carina, a za EU da UK ne sme dovesti u privilegirani položaj svoja preduzeća državnom pomoći; načini i mehanizmi sprovođenja sporazuma.

Tu je i klasična definicija Bregzita bez sporazuma – da će Velika Britanija morati da sprovodi pravila igre Svetske trgovinske organizacije, što znači kontrolu na granicama i mnogo novih nameta.

U svakom slučaju, navode s obe strane šta god da se dogovori imaće svoje pozitivne i negativne strane i svako će tumačiti dogovor tako da iz njega nešto izvuče, navodi Juarnji list i dodaje da će se, ako pak ne bude dogovora, tresti cela Evropa.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare