Ne blokirajte interese građana - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ne blokirajte interese građana

“Gospodo iz reprezentacija, kako se već nazivaju, a i to kako se nazivaju im je glupo, sjedite i napravite novi saziv Savjeta ministara BiH ili šta god hoćete. Samo nemojte da blokiramo interese građana BiH”, kazao je Mektić. Zar je, kaže Mektić, normalno da primamo pet ili šest hiljada KM, a da ništa ne radimo.

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić žestoko je kritikovao političke stranke HDZ BiH i SNSD, a koje je optužio da blokiraju funkcionisanje Savjeta ministara BiH i da ne rade u interesu građana BiH.

Nakon što je otkazana sjednica Savjeta ministara BiH, Mektić je rekao da je kompletna situacija u kojoj se nalazi državna vlast ne samo indikativna već da se radi o pokušaju “klasičnog blokiranja rada Savjeta ministara BiH”. Kako kaže, posljednja redovna sjednica Savjeta ministara BiH održana je 4. aprila 2019. godine i da je nakon toga bilo nekoliko pokušaja da se održi sjednica Savjeta ministara BiH.

“To nisu željeli ministri iz reda HDZ-a. Zbog toga nije bilo moguće održati ovu sjednicu. Ključna indicija koja me dovodi do zaključka da je riječ o pokušajima blokade jeste najava Milorada Dodika koji je rekao da će ministri iz reda Hrvata prestati dolaziti na sjednice. To se u praksi i događa”, rekao je Mektić.

On je kazao da se javnost može pokušati obmanuti, ali da je činjenica kako Savjet ministara BiH ne radi od posljednje redovne sjednice. Istakao je kako ministri trebaju imati odgovornost pa da kroz Savjet ministara BiH rješavati ključne životne probleme građana.

“Ne možemo ni biti svjesni koliko stvari čeka na dnevnom redu, a koje mogu utjecati na to da neke stvari od sutra već krenu dalje. Očigledno da ovdje nekima nisu bitni interesi građana BiH već su im važni politički interesi”, kazao je Mektić.

On je pozvao “reprezentacije” da sutra sjednu i izaberu novi saziv Savjeta ministara BiH poručujući da do tada Savjet ministara BiH mora raditi.

“Zar je normalno da primamo pet ili šest hiljada KM, a da ništa ne radimo”, rekao je Mektić.

Na pitanje o Prvom godišnjem nacionalnom planu (ANP) Mektić je rekao da blokada Savjeta ministara BiH nema veze s tim jer su sjednice održavane i nakon povlačenja ANP-a s dnevnom reda prethodnih sjednica.

“Danas sam imao odluku o posebnoj vrsti ulaska građana s Kosova u BiH. Šta sad, treba da sve padne kako bi neko sjeo u neku fotelju. Za mene je ovo klasični dogovor SNSD-a i HDZ-a BiH kako bi se blokirala institucija i kako bi oni sjeli u fotelje. Gospodo iz reprezentacija, kako se već nazivaju, a i to kako se nazivaju im je glupo, sjedite i napravite novi saziv Savjeta ministara BiH ili šta god hoćete. Samo nemojte da blokiramo interese građana BiH”, kazao je Mektić.

Političkim strankama poručio je da su već do sada trebali izabrati novi saziv Savjeta ministara u skladu sa izbornim rezultatom.

(Klix)

Danas objavljeno

“Amerika koristi NATO da kontroliše saveznike”

M.

Optimističnije brojke u RS: Jedan novi slučaj zaraze koronom, nema preminulih

M.

Saobraćajka kod Gradiške: Automobil sletio sa puta, povrijeđene tri ososbe, dvije na liječenju u UKC Srpske

M.

2 0 komentara

Drmr 21 Maja, 2019 at 5:06 pm

Mektic je naj korisniji kad nista ne radi I nista ne price.

Odgovori
suljo 21 Maja, 2019 at 6:55 pm

a sta on to inace radi, kako ga nije sramota

Odgovori

Ostavite komentar