22. Augusta 2022.

Navršila se 31 godina od zločina nad capraškim Srbima

Big Portal

Za jedan od najtežih ratnih zločina devedesetih godina prošlog vijeka nad srpskim civilima u capraškim selima na području Siska do sada niko nije krivično odgovarao.

Prosjek godina ubijenih civila je iznosio 48 godina, a najmlađa je bila dvadesettrogodišnja Željka Boinović koja je pogođena kroz prozor kuće njenog djeda Miloša Vraneševića.

Svi ubijeni, osim Željke, bili su oženjeni, a iza njih je ostalo 32 djece.

Pripadnike hrvatskog MUP-a i Zengi u njihovom krvavom pohodu na srpska sela zaustavili su mještani Brđana, koji su se, čuvši pucnjavu kroz druga sela, na brzinu organizovali i postavili uspješnu zasjedu, podsjećaju iz “Veritasa”.

Poslije ovoga događaja Srbi iz capraških srpskih sela više nisu odlazili na posao u Sisak, već su organizovali odbranu svojih kuća, a uskoro su formirali i opštinu koju su nazvali Caprag.

Županijsko državno tužilaštvo u Sisku je u septembru 2006. godine odbacilo krivičnu prijavu koju su porodice ubijenih podnijele protiv četvorice pripadnika Zengi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U obrazloženju je navedeno da su “njihovi rođaci ubijeni u oružanom sukobu između paravojnih grupa takozvane SAO Krajine i Hrvatske vojske ili su kolateralna šteta tog oružanog sukoba”.

Tužbe za naknadu štete porodicama poginulih hrvatski su sudovi odbili zbog zastarjelosti i nedostatka dokaza o učešću pripadnika Hrvatske vojske u ovom događaju, pri čemu su porodice bile u obavezi da nadoknade parnične troškove u iznosu do više hiljada evra.

Neki od tih postupaka, dospjeli su i pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, ali ih je sud odbacio zbog proteka roka od šest mjeseci između “posljednje istražne radnje ili njihovog saznanja o neefikasnosti istrage na nacionalnom nivou” i podnošenja zahtjeva tom sudu.

Prema podacima “Veritasa”, u Sisku i okolnim mjestima u ljeto i jesen 1991. godine likvidirano je najmanje 118 lica srpske nacionalnosti, od čega 97 civila, od kojih je 11 žena.

Od ukupnog broja likvidiranih tek ih je 40 sahranjeno, a za posmrtnim ostacima ostalih i dalje se traga.

Capraške žrtve su Ranko Martinović /42/, Nenad Pajić /40/, Stevo Simić /54/, Lazo Stanić /57/, Ljuban Tatišić /59/, Mladen Vranešević /53/, Milan-Mišo Vučinić /47/, Dragan Bekić /39/, Dragan Biškupović /45/, Željka Boinović /23/, Pero Crljenica /50/, Nedjeljko-Neđo Čajić /45/, Ratko Đekić /73/, Milan Kladar /51/ i Radovan Kragulj /36/.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare