Navodno planirao teroristički napad u Majnkraftu – dobio pet godina zatvora - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Navodno planirao teroristički napad u Majnkraftu – dobio pet godina zatvora

Nikita Uvarov, 16-godišnjak iz Rusije, osuđen je na pet godina zatvora jer je navodno planirao da “digne u vazduh” zgradu Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije (FSB) u popularnom “Majnkraftu”.

Naime, kako piše The Guardian, Uvarov i još dvoje tinejdžera dovedeni su u Kan 2020. godine, jer su delili letke podrške Azatu Miftahovu, moskovskom matematičaru i aktivisti kojem se sudi za vandalizam.

Mladići su dalje stavili jedan od letaka na zgradu lokalne FSB i zbog toga su uhapšeni. Policija im je tada zaplenila telefone na kojima je pronašla planove da unište zgradu FSB-a koju su izgradili u Majnkraftu.

Neki istražitelji čak tvrde da su i tinejdžeri naučili da prave improvizovane eksplozivne naprave i da su ih detonirali u napuštenim zgradama, a optuženi su za učešće u terorističkoj organizaciji, koja je na kraju odbačena zbog nedostatka dokaza.

Mladi Uvarov jedini je dobio zatvorsku kaznu, dok su njegova dva prijatelja dobila uslovne kazne zbog saradnje sa istražiteljima.

Foto: Leonidas Santana / Shutterstock.com

Ruski list “Novaja gazeta” objavio je da je Uvarov na sudu govorio o pritiscima vlade tokom istrage i negirao da je planirao da bilo šta “diže u vazduh”, rekavši da nije kriv. On je dodao da će zatvorsku kaznu služiti mirne savesti i dostojanstveno.

“Poslednji put na ovom sudu želim da kažem – ja nisam terorista”, rekao je osuđeni 16-godišnjak.

B92.

Danas objavljeno

Igi Pop objasnio zašto više neće skakati u publiku

Vanja A

Preminuo Džet Blek, bubnjar i jedan od osnivača Strenglersa

Vanja A

Kristen Stjuart na čelu žirija sljedećeg festivala Berlinale

Vanja A

Ostavite komentar