Navike koje narušavaju kvalitet kose - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Navike koje narušavaju kvalitet kose

Nakon posete salonu retko razmišljamo o tome da je učinak profesionalne nege sasvim moguće produžiti do narednog odlaska, a ne na par dana, kako to obično biva.

Zdravlje kose ne zahteva ništa manje truda i pažnje od kože lica i tela. Štaviše, rezultat nege u većoj meri zavisi od kvaliteta odabranih uređaja i tehnika koje koristite. Ali to nije sve, vrlo je važno ne upuštati se u loše navike, koje najčešće postaju glavni krivci lošeg stanja kose. U redovima koji slede izdvajamo najčešće propuste iz ugla stručnjaka.

Nasumično birate šampon

Odabir šampona prema tupu kose glavni je faktor u postizanju željenog rezultata. Što je vaša kosa više oštećena, formula bi trebalo da bude manje alkalna. Dakle, korišćenje agresivnih šampona za normalnu kosu jako isušuje slabu kosu i ispira boju, a šampon obogaćen negujućim sastojcima ne pere dobro nefarbanu kosu zbog čega ona postaje bez sjaja i masna.

Prečesto koristite balzam

Korišćenje balzama za kosu nije uvek korisno. Dodatno vlaženje i nega potrebna je samo za kosu dužu od 5 cm, u svim ostalim slučajevima dobro odabrani šampon može ga u potpunosti zameniti. Ukoliko je kosa po tipu masna, nanošenje regeneratora na koren je neoprostiva greška!

No, imajte na umu: suvi krajevi vrlo često su posledica nedovoljne gustine regeneratora.

Masku za kosu ne držite dovoljno dugo

Ako masku držite kraće od navedenog vremena, smatrajte da su i dejstvo i vreme izgubljeni. Ako je napisano – “ostavite da deluje 5 minuta”, onda to znači “najmanje 5 minuta”. Potrebno je vreme da maska prodre u strukturu vlasi, tada proces dolazi do svog logičnog kraja – pigmenti ostaju ispod ljuskica kutikule vlasi, a upravo kiselo okruženje pridonosi procesu zatvaranja kutikule. Ako maska nije odradila svoje, kutikula će ostati otvorena, što znači da kosa neće biti meka, glatka i sjajna.

Ne ispirate kosu slatkom vodom nakon kupanja u slanoj vodi

Kupanje u slanoj vodi takođe nije poželjno. Istovremeno, mnoge devojke odmah nakon toga peru kosu slatkom vodom. I ne uzalud! Slana voda se suši i formira kristale soli. Time se primetno labavi površina kose, i ona postaje lomljiva i suva.

Neredovno se farbate

Nepravilno farbanje uzrokuje mnogo više štete vašoj kosi nego samo farbanje. Nakon zahvata čitava struktura kose ispunjena je pigmentima, koji će potrajati najviše mesec dana. Nakon postupnog ispiranja pigmenata, kosa ostaje porozne strukture, postaje osetljiva na suvoću, lomljivost i trenje.

Prečesto menjate nijanse

Večiti hirovi s promenom boje – danas crvena, sutra crna, prekosutra plava, pa platinasta, nepovoljno utiču na kvalitet kose. Stoga će svaki kompetentni frizer pokušati što mekše da nijansira kosu, poštujući postojeće tehnologije bojenja i vremenske intervale, kako ne bi naštetio vašem glavnom izvoru lepote.

Danas objavljeno

Kako izabrati slatku i zrelu lubenicu

Vanja A

Ananas moćan saveznik u borbi protiv grčeva i gubljenja kilograma

Vanja A

4 pravila za brigu o koži ukoliko se tuširaš češće tokom ljeta

Vanja A

Ostavite komentar