Navike koje će sačuvati kožu tokom hladnih dana - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Navike koje će sačuvati kožu tokom hladnih dana

Prečesto korištenje pilinga je uobičajena greška među ljudima koji se bore sa suhom kožom.

Nemojte pretjerano koristiti pilinge

U stvari, pilingom nećete riješiti problem suhe kože, već je samo povrijediti i učiniti dehidriranom. Ovo se odnosi i na pilinge sa kiselinama. Stručnjaci preporučuju da ih koristite ne više od dva puta sedmično – ovo je dovoljno za efikasan piling i bezbedno je za kožu.

Koristite sredstva za čišćenje bez sulfata

Da, ne samo da šamponi mogu da sadrže sulfate, već i vaše sredstvo za čišćenje lica. Natrijum lauret sulfat (ili SLS) je efikasan, ali i nežan sastojak za čišćenje. Ne samo da će ukloniti ostatke šminke i prljavštine nakupljene tokom dana, već će i „izbrisati“ zaštitnu barijeru kože. Rezultat je suha, iritirana koža. Ako otkrijete da vaše sredstvo za čišćenje sadrži sulfate – nemojte se uznemiravati, situacija se lako može popraviti. Samo naučite da čitate sastav kada kupujete kozmetiku.

Brza primjena proizvoda

Ni u kom slučaju ne bi trebalo da pravite pauze između tačaka vaše dnevne rutine ljepote. Svako sredstvo za čišćenje (čak i sa dobrim sastavom) na ovaj ili onaj način isušuje kožu. Zbog toga nanesite tonik odmah nakon pranja. Ako sačekate samo nekoliko minuta, koža će postati dehidrirana i osjetićete da je suha i zategnuta. Stvorite naviku: prvo operite lice, zatim nanesite tonik, hidratantnu kremu. Uzgred, još jedna dobra navika: bolje je nanijeti tonik na blago vlažnu kožu – to će pomoći da se “zaključa” vlaga u koži i učini da ona zablista.

Uvijek koristite noćnu kremu

Mnogi ljudi odbijaju da koriste noćnu kremu pod izgovorom da „koža mora da diše“. U stvari, ako krema ima dobar sastav, onda neće lišiti vašu kožu sposobnosti da diše, ali će odsustvo kreme značajno pogoršati situaciju sa suhom kožom. Također nije preporučljivo koristiti dnevnu kremu kao noćnu kremu: imaju različite kompozicije, različite funkcije i ne mogu zamijeniti jedna drugu.

Uvijek nanesite SPF kremu

Koliko puta je rečeno sve o potrebi korištenja kreme za sunčanje tokom cijele godine, ali mnogi i dalje zanemaruju ovaj savjet. Ultraljubičasto zračenje je štetno za kožu: čini kožu suhom i dosadnom, značajno ubrzava proces starenja i izaziva hiperpigmentaciju. Pored toga, sunčeva svjetlost može izazvati mikro pukotine na koži i, kao rezultat, ljuštenje i upalu. Zbog toga ni zimi ne treba zanemariti SPF proizvode. Koristite lagane kreme za zaštitu od sunca – one se jedva osjećaju na koži i pouzdano je štite od UV zračenja.

Izvor: Zenskimagazin.rs

Danas objavljeno

EMA: Vakcine ne izazivaju komplikacije kod trudnica

Vanja A

Ljut je ali pomaže kod prehlada, jača memoriju i imunitet

Vanja A

Pileća džigerica u suvom vratu

Vanja A

Ostavite komentar