25. Augusta 2020.

Navaljni, novičok?

Big Portal

U te supstance spada i otrov novičok, piše Dojče vele.

Tim lekara koji leči Alekseja Navaljnog objavio je da je ruskom opozicionaru najverovatnije dat nervni otrov. Reč je o još uvek nepoznatoj supstanci iz klase inhibitora holinesteraze.

Slučaj neodoljivo podsec´a na napad na dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Londonu pre dve godine. Tada je korišćen novičok.

Taj nervni otrov pokreće lančanu reakciju proteina koja, ako se ne leči, može brzo da dovede do smrti. Novičok blokira proizvodnju enzima holinesteraze – a baš to je sada uočeno kod Navaljnog.

Šta se događa u nervnom sistemu prilikom trovanja?

Holinesteraza je u metabolizmu važna za raspad neurotransmitera acetilholina. Ta supstanca ima ulogu na primer kod buđenja ili za držanje pažnje. Ako se acetilholin više ne razgrađuje, to dovodi do toga da nervni sistem bude bombardovan neinhibiranim nadražajima. Putevi prenošenja signala u tom slučaju potpuno su preopterec´eni i ponašaju se ludo.

Informacije se iz nerava potom prenose u telesno tkivo, mišic´e i organe, što dovodi do povec´anog lučenja pljuvačke i problema sa disanjem, jer pacijent više ne može samostalno da kontroliše respiratorne mišic´e. Paraliza i konvulzije mogu biti fatalne ako trovanje traje predugo.

Kako lekari mogu da se bore protiv trovanja?

Lekari pre svega moraju da spreče da se pacijent uguši zbog grčeva respiratornih mišic´a. Zbog toga je Navaljni odmah i stavljen na veštačku ventilaciju (intubiran je).

Kao protivotrov, lekari primenjuju atropin, alkaloid koji se nalazi recimo u Atropi beladoni (Atropa belladona, otrovna biljka u narodu poznata i kao luda trava, vučja trešnja ili pasja jagoda, prim.ur). Atropin praktično zauzima acetilholinske receptore u c´elijama i tako slabi efekat bombardovanja acetilholinom.

Lečenje se mora nastaviti sve dok holinesteraza u organizmu ne počne ponovo da funkcioniše. Zbog toga lekari u ovom slučaju pacijentu obično daju i drugi aktivni sastojak pod imenom pralidoksim, kako bi se stimulisala ponovna proizvodnja holinesteraze.

Gde još ima takvih otrova?

Otrovi različitih vrsta zmija, insekticidi, ali i bojni otrovi kao što su Sarin ili VX takođe spadaju u inhibitore holinesteraze. I pri lečenju od posledica tih otrova lekari koriste atropin i pralidoksim.

Za šta se u medicini koriste inhibitori holinesteraze?

Mnogo slabiji inhibitori holinesteraze koriste se kao lekovi za Alchajmerovu bolest i Miasteniju gravis, bolest kod koje dolazi do neurološki izazvane slabosti mišic´a jer je prenos signala između nerava i mišic´a poremećen. U tim slučajevima poželjna je povec´ana produkcija neurotransmitera acetilholina.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare