8. Novembra 2021.

Navala na vakcine u Austriji – iskoristili “trik”

Big Portal

U pitanju su ugostiteljski, hotelski i zabavni objekati, dovela je u Austriji do značajnog porasta broja vakcinacija.

Tako je samo u subotu širom Austrije sprovedneo oko 32.000 vakcinacija, od kojih je svaka treća bila prva doza.

Zahvaljujući navali za vikend, prošle nedelje bilo je više od 213.000 vakcinacija, koliko je poslednji put bilo početkom avgusta.

Kada je reč o prvoj dozi od 10.488 koliko je primilo prvu vakcinu protiv koronavirusa, najviše ih je bilo u Beču sa 2.245, a zatim sledi pokrajina Koruška sa 2.105.

U Gornjoj Austriji, pokrajini sa najnižom stopom vakcinacije u Austriji, dato je svega 1.150 prvih doza u subotu.

U Austriji 65 odsto stanovništva aktuelno ima važeći sertifikat o vakinaciji, to jest potpuno je imunizovano. Najveću stopu vakcinacije beleže opštine Oberpulendorf i Mistelbah sa više od 74 odsto. Najgora po pitanju vakcinacije je opština Braunau sa 53 i Sspital an der Drau sa 56 odsto.

“Čvrsto i kratko zatvaranje”
Najpoznatiji austrijski virusolog Norbert Novotni zalaže se, usled dramatičnog rasta broja novozaraženih, za još strože mere nego što je austrijska vlada aktuelno usvojila, to jest od “2G” pravila koje je danas stupilo na snagu. “

Ja sam za kratko, čvrsto, kontrolisano zaključavanje”, rekao je on za televiziju Puls24. To zaključavanje trebalo bi da važi i za vakcinisane, a trebalo bi da se primeni od 13.novembra na dve nedelje.

“Niko ne želi zaključavanje, ali to je jedina mogućnost da aktuelne brojke smanjimo”, naglasio je on, ukazujući da je to i jedina mogućnost da se spasi zimska turistička sezona i božićni praznici.

Šanse da će uvedeno pravilo “2G”, koje predviđa da samo vakcinisani i oni koji su preležali kovid19 imaju pristup određenim objektima, kao što su ugostiteljski, hoteli, kulturnog i zabavnog sadržaja, biti delotvorno, prema njegovim rečima su 50:50. Takođe kritikuje što je kasno počel vakcinacija trećom dozom.

“Vakcina pomaže i deluje”, objasnio je Novotni dodajući da pre svega štiti od teškog oblika oboljevanja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare