Naučno dokazano: Žene bez muža i djece su srećnije i dugovječnije - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Naučno dokazano: Žene bez muža i djece su srećnije i dugovječnije

Do sada se naslućivalo, ali sada je i naučno dokazano: žene koje nisu udate i nemaju djece čine najsrećniju podgrupu populacije. Takođe, statistika kaže da one žive duže.

Tradicionalni obrasci uspjeha više ne mogu da se dovedu u vezu sa osjećajem sreće, tvrdi Pol Dolan, profesor bihejvioralnih nauka na Londonskoj školi ekonomije. Dolan ističe da se to naričito odnosi na brak i podizanje djece, piše RTS.

„Oni koji su u braku srećniji su od drugih podgrupa društva, ali samo kada je njihov supružnik u prostoriji tokom davanja odgovora. Kada partner nije tu odgovor glasi – vrlo su nesrećni“, objašnjava Dolan.

Prema njegovim riječima, postoje podaci koji su prikupljani tokom dužih perioda, ali kada se podvuče crta – ako ste muškarac trebalo bi da se vjenčate, a ako ste žena, bolje ne.

Jači pol ima koristi od braka jer se „smiruje“, manje rizikuje, više zarađuje i živi nešto duže, navodi Dolan. S druge strane, pripadnice nježnijeg pola moraju da „trpe sve to“ i umiru prije nego što bi da se nisu udale.

„U čitavoj populaciji najzdravije i najsrećnije su žene koje se nisu udale ili dobile djecu“, naglašava Pol Dolan.

U novoj knjizi “Happy Ever After”, Dolan navodi dokaze istraživanja koje je sproveo “American Time Use Survey” u kojem su upoređivani nivoi uživanja i nezadovoljstva kod (i muškaraca i žena) nevjenčanih, vjenčanih, razvedenih osoba, kao i onih čiji su supružnici preminuli.

Rezultati pokazuju da je količina sreće koju bi prijavili oni koji su u braku veća nego kod onih koji nisu izgovorili sudbonosno „Da“, ali samo ukoliko je i partner u prostoriji.

Резултат слика за sex and the city

Oni koji nisu stupali u brak rjeđe su ocjenjivali svoj stepen nezadovoljstva nego osobe koje su u braku kada bi odgovarale na pitanja kada njihov supružnik nije prisutan.

U nekim drugim istraživanjima utvrđene su određene korisne strane braka i kod žena i kod muškaraca kada su u pitanju finansije i zdravlje.

Pol Dolan to objašnjava većim prihodima i emocionalnom podrškom, što onima koji su u braku omogućava veću spremnost na rizik i spremnost da potraže medicinsku pomoć.

Međutim, Dolan naglašava da stajanje na ludi kamen muškarcima donosi boljitak po pitanju zdravlja jer ne srljaju u rizik kao kada žive kao momci.

To što je udata uglavnom ne utiče pozitivno na zdravlje žene, a čak je kod pripadnica ljepšeg pola u srednjim godinama zabilježen povećan rizik od bolesti, bilo tijela bilo mentalnih stanja, nego kod onih žena koje se nisu udale.

Uprkos dobrobiti koje žene imaju od samačkog života bez djece, navod Dolan, i dalje je uvreženo mišljenje da su brak i djeca sigurni znaci uspjeha, što pokazuje da nas i vlada stigma koja može da dovede do toga da se neudate žene osjećaju nesrećno.

„Kada vidite ženu koja ima 40 godina, a nema djece – ‘Šteta, zar ne? Možda ćeš jednog dana upoznati pravog i to će se promijeniti’. Ne, možda će upoznati pogrešnog čovjeka i to će se promijeniti. Možda će upoznati čovjeka koji bi je učinio nesrećnijom i manje zdravom i zbog toga će ranije umrijeti“, poručio je Dolan.

Izvor:: Noizz.rs

Danas objavljeno

Devojčicu iz Indije porodica pretukla na smrt, njen “grijeh” – farmerke

Zeljka

Na Jupiterovom mjesecu isparava voda

Zeljka

UNESCO skinuo Liverpul sa liste zbog FUDBALA!

Zeljka

Ostavite komentar