Naučnik koji je povezao Astrazeneku i krvne ugruške novac dobijao od Fajzera - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Naučnik koji je povezao Astrazeneku i krvne ugruške novac dobijao od Fajzera

Norveški naučnik koji je otkrio vezu krvnih ugrušaka i Astrazenece pet godina je primao je novac od konkurentske kompanije Fajzer, pišu norveški mediji.

Prema pisanju norveških medija Pal Andre Holme koji se “proslavio” odlučnim insistiranjem na tome kako vakcina Astrazeneka/Oksford izaziva opasne krvne ugruške “zaboravio” je u naučnom istraživanju koje potpisuje da prijavi da je poslednjih pet godina primio od Kompanija Fajzer i Bajer više od milion norveških kruna.

U naslovu teksta “Norveški istraživači koji stoje iza izveštaja Astrazeneke imali su veze sa konkurentima”, koji je objavio norveški portal “omni” pre tri dana, navodi se da je nekoliko istraživača koji su stajali iza norveškog izveštaja o neželjenim efektima vakcine Astrazeneka protiv kovid-19 imaju finansijske veze sa konkurentskim farmaceutskim kompanijama.

Grupu je predvodio Pal Andre Holme, profesor Univerzitetske bolnice u Oslu, koji je u proteklih pet godina primio preko milion kruna od Fajzera i Bajera, koji oboje rade na razvoju vakcina. Još tri istraživača takođe su imala slične veze.

Ipak, oni su porekli da to ima ikakve veze sa izveštajem o ugršcima koji je predstavljen u “Nev England Journal of Medicine”, ali su istovremeno priznali da je trebalo da budu transparentniji u vezi prihoda.

B92

Danas objavljeno

Šojgu: NATO povećava prisustvo kod granica Rusije i Belorusije

M.

Sastanak Putin-Bajden moguć do kraja godine?

M.

Velika akcija policije protiv automafije u Banjaluci

M.

Ostavite komentar