20. Decembra 2020.

Naučnici WHO-a otkrili da antivirusni lijekovi poput Remdesivira ne djeluju na COVID-19

Big Portal

Jedna od mogućnosti koju istraživači istražuju u borbi protiv koronavirusa je prenamjena postojećih lijekova s obzirom da je razvoj novih lijekova skup i dugotrajan postupak koji može trajati nekoliko godina i koštati milijarde dolara.

Pronalaženje novih načina za upotrebu postojećih lijekova ima daleko veće prednosti, smatra Sanjay Sethi, istraživač s Univerziteta u Buffalu. Ovakav pristup omogućava naučnicima da zaobiđu prvu fazu istraživanja lijeka i odmah pređu na drugu ili treću. To je ono što se trenutno dešava s lijekovima kao što su Remdesivir i Hidroksihlorokin.

Međutim, novo istraživanje WHO-a ukazuje da ovi lijekovi možda nisu toliko učinkoviti kao što smo se nadali.

Naime, Svjetska zdravstvena organizacija provela je veliko ispitivanje efikasnosti četiri antivirusna lijeka – Remdesivira, Hidroksihlorokina, Lopinavira i Interferona. Ovo su lijekovi koji se trenutno koriste za liječenje hospitaliziranih COVID-19 pacijenata.

Istraživanje je obuhvatilo 11.266 COVID pacijenata koji su primljeni u 405 bolnica u 30 zemalja.

Glavni cilj istraživača bio je procijeniti smrtnost pacijenata u bolnicama, ali i ispitati koliko dugo pacijenti ostaju u bolnici te kada završavaju na respiratorima. Istraživanjem je utvrđeno da nijedan od lijekova koji se trenutno koriste nije bio koristan za ove pacijente.

Prethodna istraživanja, ne tako opsežna, pokazala su pak da bi ovi lijekovi mogli imati neke koristi za COVID pacijente, ali novo istraživanje nije moglo potvrditi ranije navode.

Nova saznanja će se umnogome odraziti na načine liječenja oboljelih od koronavirusa širom svijeta. WHO preporučuje da se teškim i kritičnim pacijentima daju korikosteroidi poput Deksametazona, oralno ili instravenski. Ovaj lijek nije preporučen za blaže slučajeve.

Ostali tretmani koji su obećavajući su anti-SARS-CoV-2 monoklonska antitijela, rekonvalescentna plazma i imunološki modulatori. Ovi tretmani su trenutno u trećoj fazi ispitivanja.

Monoklonska antitijela su laboratorijski napravljeni proteini koji oponašaju efekte antitijela proizvedenih u vlastitom imunološkom sistemu u borbi protiv bolesti.

Rekonvalescentna terapija uključuje prikupljanje plazme od osoba koje su se već oporavile od COVID-a 19 koja se daje pacijentima koji se bore s bolešću.

Imunski modulatori su lijekovi koji aktiviraju, pojačavaju ili obnavljaju normalnu imunološku funkciju. Deksametazon je jedan od takvih lijekova, ali postoji i nekoliko drugih.

Izvor: Klix

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare