12. Aprila 2020.

Naučnici tvrde: Tri soja korona virusa se širi svijetom

Big Portal

Tri soja koronavirusa se šire svetom, a u SAD besni originalni tip iz Kine, otkrili su naučnici Univerziteta Kembridž.

Istraživači su mapirali genetsku istoriju infekcije od decembra do marta i utvrdili da se radi o 3 različite, ali veoma povezane “grane” virusa.

Analiza je pokazala da tip A, originalni soj koji je sa pangolina prešao na ljude, nije najzastupljeniji u Kini. Kako navode, Kina je uglavnom pogođena tipom B, koji je bio u cirkulaciji još krajem 2019. godine.

Tip A se može naći u Australiji i SAD. Dve trećine uzoraka iz Amerike pokazuju da se radi o tipu A, a u pitanju su slučajevi sa Zapadne obale, ne iz Njujorka.

Doktor Piter Forster je utvrdio da Britaniju pogađa tip B koronavirusa, sa dve trećine potvrđenih slučajeva. Tip B dominira i u Švajcarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji i Holandiji.

Postoji i tip C, varijacija tipa B, koji se u Evropu proširio iz Singapura.

Naučnici smatraju da novi koronavirus SARS-CoV-2 konstantno mutira kako bi pobedio imuni sistem domaćina širom svetske populacije.

Ono što je najčudnije jeste da se originalni soj A proširio američkom zapadnom obalom, a da uopšte nije dominantan u Kini, iako se ta azijska zemlja smatra epicentrom zaraze.

Kako kažu, iako su oba soja postojala do januara, kada je u Americi potvrđen prvi slučaj, to ne znači da je stigao u tu državu ranije i da nije bio detektovan. Ipak, za sada su sva istraživanja manjeg obima i ne mogu se izvući konkretni zaključci.

Ovo istraživanje je naišlo i na velike kritike jer je su analizirani uzorci malog broja pacijenata, manje od 200, uključujući prve slučajeve u Evropi i SAD.

Jedna od metoda kojom su se koristili naučnici sa Kembridža kako bi utvrdili kretanje virusa je bilo praćenje praistorijskih migracija. U međuvremenu, u svoje istraživanje su dodali više od 1.000 novih uzoraka kako bi se stekla šira slika, ali rezultati tek treba da budu objavljeni.

Jedan mali deo objavljen je u magazinu PNAS i tu se navodi da je soj C dominantan u Evropi. Sa druge strane, tip B se brže širi.

Njihove tvrdnje se slažu sa još dva istraživanja koja navode da je zaraza u Njujork došla iz Evrope mnogo pre nego što je potvrđen prvi slučaj, ali je takođe utvrđeno da dolazi i iz Kine.

Forster smatra da je tip A mutirao u B u Kini, ali da je C, kao podgrupa B, nastao izvan Kine. Za sada nije jasno kako je soju B uspelo da potisne originalni tip A. On sporo mutira unutar Kine, ali mnogo brže u drugim zemljama, pokušavajući da se adaptira na nove domaćine. Prema određenim teorijama, virus je mogao da kruži Kinom još u septembru.

Forster napominje da je njegova studija rađena na malom uzorku, ali objašnjava da tip A najbliži onome što je pronađeno kod pangolina, i povezan je sa istočnom Azijom i Amerikancima koji žive u Vuhanu.

Međutim, drugi klaster tipa A se razlikuje i može se naći u Australiji i SAD.

Kako se zaključuje, ovakva istraživanja bi mogla u budućnosti da pomognu da se predvide i identifikuju potencijalna žarišta epidemija.

(Kurir.rs/Dejli mejl, Foto: AP/EPA/Profimedia)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare