Naučnici tvrde: Antitijela ove životinje pomažu protiv koronavirusa - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Naučnici tvrde: Antitijela ove životinje pomažu protiv koronavirusa

Istraživači smatraju da bi antitela lame mogla da pomognu u zaštiti onih koji do sada nisu bili zaraženi koronavirusom, preneo je Gardijan.

Prema studiji koja je prošle nedelje objavljena u naučnom časopisu Sel, antitela u krvi lame mogla bi da pruže zaštitu od koronavirusa.

Za razliku od ljudi, lame imaju mala antitela koja mogu da prodru u proteine virusa koji su isuviše mali za ljudska antitela, što im pomaže da se izbore sa pretnjom koja dolazi od njih. Istraživači se nadaju da bi antitela lame mogle da pomognu ljudima koji se još uvek nisu zarazili koronavirusom.

Već ranije je dokazano da antitela lame mogu da se bore protiv SARS-a i MERS-a, zbog čega su naučnici pomislili da bi ona takođe mogla da budu efikasna i u borbi protiv COVID-19. To se i pokazalo kao tačno, bar na čelijskom nivou, a sledeći korak su klinička ispitivanja, na čemu istraživači trenutno rade.

Za sve ljubitelje ovih životinja, vest ne predstavlja iznenađenje – poznate su po ulozi u lečenju raznih bolesti, a u poslednje vreme ispituje se njihov potencijal u borbi protiv HIV-a i drugih virusa.

Osim toga, mnogi smatraju da moć lečenja lami ide dalje od one na mikroskopskom nivou i da ove životinje imaju sposobnost da umire ljude i smanje njihovu anksioznost. “Lame i ljudi su prirodni saveznic”i, tvrdi Džordž Kaldvel, koji se bavi uzgajanjem lami u Sonori u Kaliforniji.

“Lame ostvaruju višestruku korist u životu ljudi, čak je i njihova krv blagotvorna za nas”, istakao je on.

Danas objavljeno

Hrskava i meka u isto vrijeme: Holandska PITA SA JABUKAMA!

Zeljka

Ukusno jelo sa mladim krompirom koje se sprema u JEDNOJ TEPSIJI!

Zeljka

Stvari koje svakodnevno upotrebljavamo, a izazivaju karcinom

Zeljka

Ostavite komentar