Naučnici stvorili temperaturu veću od one na površini Sunca - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Naučnici stvorili temperaturu veću od one na površini Sunca

Naučnici koji rade na fuzijskom reaktoru u Južnoj Koreji uspjeli su da postave novi svjetski rekord i postignu temperaturu veću od 100 miliona Celzijusovih stepeni tokom 20 sekundi.

To dostignuće je tim veće ako se zna da je postignuta temperatura veća od one koju je moguće pronaći na površini Sunca.

Tim koji radi na Korejskom fuzijskom reaktoru (KSTAR) izuzetno je ponosan na svoje dostignuće koje su opisali kao “važnu prekretnicu” u razvoju komercijalnih nuklearnih fuzijskih reaktora u budućnosti.

Jedan od najvećih izazova je stvaranje fuzijsku energiju koja će biti isplativ i održiv izvor obnovljive energije. Naime, poznato je da je fuzijsku reakciju veoma teško kontrolisati jer se događa u uslovima visokog pritiska i temperature.

Kako bi stvorili fuzijsku reakciju kakva se događa u jezgru Sunca i Zemlje, izotopi vodonika stavljaju se u fuzijski uređaj poput KSTAR-a i stvara plazma u kojoj su joni i elektroni razdvojeni, navode naučni portali.

Zbog toga je KSTAR-ov poduhvat još značajniji, a njihov plan za budućnost još ambiciozniji – održati temperaturu od 100 miliona stepeni bar 300 sekundi. To žele postići u sljedećih pet godina.

Danas objavljeno

Ažuriranje firmvera GoPro HERO 10 rješava problem pregrijavanja kamere

Vanja A

Ovako je trebao da izgleda Surface Neo od kog se ipak odustalo

Vanja A

Apple zamalo izbacio Facebook i Instagram aplikacije sa App Store-a

Vanja A

Ostavite komentar