Naučnici snimili kako koronavirus napada ćeliju - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Naučnici snimili kako koronavirus napada ćeliju

Stručnjaci iz brazilske fondacije “Osvaldo Kruz” zabeležili su trenutak kada virus napada zdravu ćeliju, a tokom istraživanja koristili su snažan elektronski mikroskop.

Naučnici iz Brazila ovo “snimanje” su obavili tokom istraživanja o načinima razmožavanja i širenja novog soja korona virusa, a mikroskop kojim su uhvatili momenat ulaska virusa u ćeliju uvećava objekat posmatranja dva miliona puta.

Za istraživanje naučnici su koristili ćelije zelenog afričkog majmuna, odnosno zelenog zamorca kako se još naziva, koji živi u Etiopiji i Sudanu i koji se često koristi u naučnim studijama kao zamena za ljudsku ćeliju, naveli su brazilski stručnjaci, prenosi “Blic žena”.

Oni su tako zabeležili momenat kada KOVID- 19 pokušava da zarazi citoplazmu ćelije u kojoj je sačuvan genetski materijal i trenutak same zaraze, a crne mrlje na slikama oslikavaju SARS-KOV- 2.

“Korišćeni su virusi izolovani iz uzoraka uzetih iz nosa i grla zaraženog pacijenta”, poručio je tim iz Brazila, koji je zatim zaražene ćelije dopremio do laboratije za posmatranje pod mikroskopom.

Danas objavljeno

Musaka

Vanja A

Svijet pati od pandemije nesanice – karantin, briga i “plava svjetlost”

Vanja A

Da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun

Vanja A

Ostavite komentar