Naučnici smislili rješenje: Ekrani za telefone koji se sami popravljaju - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Naučnici smislili rješenje: Ekrani za telefone koji se sami popravljaju

Dva tima istraživača iz Južne Koreje objavila su kako su pronašli rešenje za problem koji muči milione ljudi širom sveta – napukle ekrane mobilnih telefona.

Stručnajci sa korejskog Instituta nauke i tehnologije, u saradnji sa Univerzitetom Jonsei, uspeli su da naprave polimer koji je moguće ugraditi u LCD ekrane kakvi su ugrađeni na telefonima, a mogu sami da se “zaleče”, odnosno da poprave eventualne pukotine.

Kako su objasnili, iskoristili su supstancu dobijenu od lanenog ulja, koja se, pod UV svetlom, može vratiti u prvobitno stanje u roku od 20 minuta, odnosno na sobnoj temperaturi u roku od 12 sati, prenosi Zimo.

Ovaj polimer sadrži mikrokapsule sa uljem lana u kombinaciji sa silikonom. Taj polimer su pretvorili u zaštitni sloj koji se može naneti na ekran telefona. Kada dođe do oštećenja ekrana, pucaju mikrokapsule i ispunjavaju pukotine, pa se tako i popravlja ekran.

S obzirom na to da podaci pokazuju kako četvrtina korisnika pametnih telefona mora da zameni ekran svog telefona zbog oštećenja, ovakva supstanca bi mogla da bude veliki hit u budućnosti, piše portal KIST.

Međutim, ovo nije ni prvi ni jedini izum koji “popravlja” oštećene ekrane pametnih telefona. Problem je što su takvi sistemi još uvijek preskupi da bi bili dostupni širokim masama pa se korisnicima, u većini slučajeva, više isplate da zamene uređaj, nego da ga poprave.

Danas objavljeno

Meta ukida zabranu reklamiranja za kriptovalute

Zeljka

Najbolja aplikacija za iPhone je namijenjena djeci

Zeljka

Uskoro stiže novi, jeftiniji iPhone SE

Zeljka

Ostavite komentar