Naučnici se obraćaju SZO: Virus korona se prenosi vazduhom - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Naučnici se obraćaju SZO: Virus korona se prenosi vazduhom

Ukoliko je tačno da se virus korona prenosi vazduhom, to će značajno uticati na mjere za njegovo obuzdavanje, piše “Njujork tajms”.

List navodi da bi nove mjere podrazumijevale nošenje maski u zatvorenom prostoru, čak i ako se poštuju mjere fizičkog distanciranja.

“Njujork tajms” je objavio juče da će grupa od 239 naučnika iz 39 zemalja objaviti ove nedjelje u naučnom časopisu otvoreno pismo Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji kako bi ta agencija UN revidirala preporuke o tome kako izbjeći infekciju korona virusom.

Naučnici tvrde da se virus korona prenosi vazduhom, što znači da čestice tog virusa mogu da lebde u vazduhu u zatvorenim prostorima i da ljudi mogu da se zaraze kada ih udahnu, prenosi VOA njuz.

Stav SZO je da se virus širi prvenstveno od osobe do osobe kroz male kapljice iz nosa ili usta, koje se izbacuju kada osoba sa kovid-19 kašlje, kine ili govori.

Ukolko se virus prenosi vazduhom, navodi “Njujork tajms”, posljedice po njegovo obuzdavanje biće značajne.

Kako se objašnjava, nove preventivne mjere uključivale bi nošenje maski u zatvorenom prostoru, čak i ako se poštuju mjere socijalnog distanciranja i obavezne maske N96 za zdravstvene radnike koji brinu o zaraženim pacijentima “da bi se isfiltrirale čak i najmanje respiratorne kapljice” .

Pored toga, navodi “Njujork tajms”, ventilacioni sistemi bi morali da se promijene kako bi se smanjila cirkulacija vazduha.

Taj list navodi i da se, nakon pregleda internih mejlova SZO i intervjua sa 20 naučnika, među kojima su i konsultanti SZO, stiče slika o agenciji kao nekome ko “uprkos dobrim namjerima, ne ide u korak sa naukom”.

“Njujork tajms” navodi da nedavni porast u broju žrtava virusa korona, nakon ponovnog otvaranja preduzeća i kancelarija, “sve više potvrđuje ono što mnogi naučnici govore već mjesecima: Virus se zadržava u vazduhu u zatvorenom prostoru, inficirajući one u blizini”.

TANJUG

Danas objavljeno

Status kandidata BiH za članstvo bez uslova

M.

Sudija Perić traži izuzeće u predmetu “Respiratori”

Vanja A

Uhapšen sin Ilije Petkovića zbog šverca kokaina

Vanja A

Ostavite komentar