Naučnici sa njemačkog Univerziteta: Jedan sastojak ljutih paprika može da uništi ćelije raka - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Naučnici sa njemačkog Univerziteta: Jedan sastojak ljutih paprika može da uništi ćelije raka

Ćelije raka bi mogle da budu uništene pomoću kapsaicina, jedinjenja koje je jedan od glavnih sastojaka ljutih paprika.

Konzumiranje sirovih paprika ili kao sastojaka sosova i salata moglo bi da deluje preventivno protiv simptoma karcinoma.

Kapsaicin, sastojak ljutih papričica koji je odgovoran za vatreni osećaj koji imamo u ustima kada ih jedemo, može da uništi ćelije raka, tvrde naučnici sa nemačkog Univerziteta Rur.

Rezultati istraživanjaJedno ranije istraživanje otkrilo je da oni koje redovno jedu ljute paprike imaju 13 posto manje šansi za ranije umiranje. Kao uzrok toga naveden je kapsaicin, koji ima anti-mikrobne i protiv-upalne sposobnosti, koje se dovode u vezu sa prevencijom bolesti.

NJihova studija je otkrila da kapsaicin može da bude pokretač samouništenja ćelija raka. Naučnici veruju da bi to saznanje moglo da im bude od velike pomoći u razvoju leka protiv raka u budućnosti.

– Kapsaicin je sposoban da podstakne apoptozu (ćelijsku smrt) i da inhibira dalji razvoj ćelija raka kod mnogo različitih tipova kancera, kao što su, na primer, osteosarkom (tumor kosti), rak debelog creva ili pankreasa, a da to pritom ne ugrozi ostale “normalne” ćelije, kaže doktorka Lea Veber.

Konzumacije ljutih paprika može da bude neprijatna onima koji nesu navikli na ljuto, ali se s vremenom razvija tolerancija na ljutinu. Što smo stariji, čulo ukusa prirodno postaje slabije, pa i ljutina postaje lakše podnošljiva.

Danas objavljeno

Bol u ručnom zglobu ne treba zanemariti

V.R.

Bakina kuhinja: Kiseo kupus, pravi svadbarski

V.R.

Namirnica koja narušava kvalitet sna

V.R.

Ostavite komentar