29. Maja 2024.

Naučnici razvili zdraviji način pravljenja čokolade

Čokolada se tradicionalno pravi sa manjim udjelom zrna kakaa, a novim pristupom smanjuje se količina otpada od hrane korištenjem više dijelova voćke kakaa, od kojih pojedini služe kao zaslađivači.

“U našem procesu u čokoladi se koriste samo komponente kakao mahuna. Slatki ukus je uporediv sa tradicionalnom čokoladom, a nutritivna vrijednost je poboljšana većom količinom vlakana i smanjenim sadržajem zasićenih masnih kiselina”, saopštio je tim koji predvodi Kim Mišra sa Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju u Cirihu (ETH).

Pored toga, proizvodnja ove čokolade mogla bi da “smanji korištenje zemljišta i potencijal globalnog zagrijavanja u poređenju sa prosječnom evropskom proizvodnjom crne čokolade”, navode naučnici.

Pošto zrna kakaa čine relativno mali dio ubranog voća, površina zemljišta i emisije gasova koji doprinose efektu staklene bašte povezane sa ovom kulturom su relativno visoke, prenijela je agencija DPA.

“Zato bi veće korištenje drugih dijelova mahune kakaa, kao što su pulpa i ljuska mahune, moglo ne samo da doprinese diverzifikaciji prihoda poljoprivrednika, već i da smanji veliki uticaj na životnu sredinu tokom faze uzgoja”, objavili su istraživači.

Autori studije kažu da je, uprkos neophodnoj dodatnoj preradi, ovaj recept za čokoladu u prosjeku ekološki prihvatljiviji od konvencionalnog.

Glassrpske.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare