5. Juna 2019.

Naučnici razvili robota na vazdušni pogon

Big Portal

Soft roboti obećavaju bolji, nežniji pristup automatizaciji, ali često su opterećeni složenošću, troškovima i potrebom za žicama. Srećom, istraživači sa Harvarda su pronašli način da pojednostave stvari. Razvili su soft robota kog pokreće vazduh pod pritiskom i ne trebaju mu sistemi višestruke kontrole koji se često nalaze u ovim mašinama.

Soft roboti nisu novina, ali jedna od razlika u kreaciji sa Harvarda je u tome što je jednostavnija u svojim operacijama u poređenju sa drugim soft robotima, koji imaju tendenciju da budu složeniji i podrazumevaju mnogo žica. Zbog toga što ovaj robot napaja vazduhom pod pritiskom, rezultiralo je da dobije jednostavniji dizajn. Vazduh će se pumpati kroz cevi u nogama robota, koje su napravljene različitih veličina što određuje kako se te noge ponašaju. Ako istraživači žele da robot puzi napred, samo treba da pošalju vazduh kroz pravi set cevi. Prototip bot je samo običan četvoronožni oblik, i trenutno mu je potreban spoljašnji izvor vazduha.

Takav dizajn čini ga idealnim za određene zadatke u kojima su soft roboti ranije bili nepraktični ili su morali da budu vezani, kao što su situacije istraživanje svemira ili u situacijama potraga i spašavanja. Njegova relativno jednostavna priroda takođe znači da će biti jeftiniji kada se radi o njegovoj proizvodnji i zameni.

Izvor: Ubergizmo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare