Naučnici: Putnik zarazio gotovo pola autobusa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Naučnici: Putnik zarazio gotovo pola autobusa

Jedna je osoba tokom putovanja autobusom u Kini zarazila gotovo 25 drugih putnika premda joj nisu svi bili blizu, rezultati su istraživanja koje nudi najnovije dokaze o tomu da se korona virus širi aerosolima, sitnim česticama u zraku.

Na početku pandemije odbačena je mogućnost po kojoj se korona virus može širiti i običnim disanjem, no s otkrićem novih dokaza mijenjaju mišljenje.

Članak objavljen u utorak u časopisu JAMA Internal Medicine opisuje zarazu među putnicima koji su 50 minuta putovali autobusom na budistički događaj u Ningbou u siječnju ove godine, prije nego što su maske postale rutinsko sredstvo borbe protiv virusa.

Naučnici vjeruju da je putnik, čiji pol nije objavljen, vjerojatno bio nulti pacijent jer je bio u bliskom kontaktu s ljudima u Wuhanu, ishodištu zaraze s kraja prošle godine.

Stručnjaci su uspjeli mapirati gdje su sjedili ostali putnici i testirati ih na virus. Pokazalo se da je 23 od 68 putnika zaraženo u istom autobusu.

Važno je naglasiti da su zaraženi putnici sjedili i u prednjem i u zadnjem dijelu autobusa, dakle daleko izvan kruga od dva metra, razdaljini koja se smatra granicom za širenje virusa kapljičnim putem.

Povrh toga, nulti pacijent tijekom putovanja nije pokazivao simptome bolesti, poput kašlja.

Naučnici su zabilježili da je rashladni uređaj u autobusu cirkulirao isti zrak, što je vjerojatno pridonijelo širenju virusa.

“Istraživanje ukazuje na to da je u zatvorenim prostorijama sa zračnom recirkulacijom SARS-CoV-2 jako zarazan patogen”, napisali su naučnici.

Njihova studija, u kojoj je priložen dijagram o tomu gdje je svaki zaraženi putnik sjedio, novi je dokaz o širenju virusa aerosolima, poput istraživanja o ‘putovanju’ virusa između stolova restorana u južnome kineskom gradu Guangzhouu.

(HINA)

Danas objavljeno

Dodik: Јasno sam rekao da BiH nema saglasnost za put u NATO

M.

Naređena evakuacija nakon eksplozije u Čačku

M.

Eksplozije u Moskvi

M.

Ostavite komentar