Naučnici proizveli vještačka crvena krva zrnca - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Naučnici proizveli vještačka crvena krva zrnca

Zahvaljujući brzom napretku tehnologije, rad na razvoju vještačkih udova ili organa sve je uspješniji i inovativniji, a stručnjaci su uspjeli da stvore i tkivo koje može da prenosi kiseonik, kao što to čine crvena krvna zrnca.

Zahvaljujući kombinaciji bioloških materijala sa polimerima proizvedenim u laboratoriji, međunarodni tim bioinženjera razvio je tkivo koje bi se moglo nazvati “Terminatorom” među crvenim krvnim zrncima, jer ima više funkcija nego ona prava koja teku našim venama.

Ovaj “mikroskopski kiborg” može, pored hemoglobina, tijelu da dostavi i lijekove koji će ciljano napadati tumor, na primjer. Pored toga, mogu da sadrže i biosenzore i sitne magnete kojima će moći da se usmjeravaju pomoću daljinske kontrole, piše Sajens alert.

Ćelija crvenih krvnih zrnaca je jedna od rijetkih u ljudskom organizmu koja nema jedro, a ima veoma važne funkcije, zbog čega je veoma zanimljiva bioinženjerima. Poznato je, osim toga, da zdravstveni sistem zavisi od dobrovoljnih davalaca krvi koja im omogućava da pacijentima poslije nesreće ili operacije nadoknade gubitak i spasu život, u krajnjoj liniji.

Za sada se u svijetu radi na nekoliko različitih vrsta sintetičkih crvenih krvnih zrnaca (eritrocita, RBC). Mnogi naučnici su pokušali da stvore vještačke eritrocite tako što su  ključne materije, kao što je hemoglobin od ljudskih ili životinjskih donora, preoblikovali u dobroćudne čestice koje neće izazvati imunološku reakciju kod ljudi.

“Inspirisani mnogobrojnim pionirskim pokušajima u kojima su stvoreni vještački konstrukti koji su imali jednu ili više ključnih karakteristika eritrocita, pokušali smo da stvorimo modularni obnovljeni RBC (RRBC) koji će imati kompletna kombinovana obilježja izvornih eritrocita”, navode naučnici iz ovog istraživanja.

To znači da ova sintetička krvna zrnca koja su oni proizveli moraju biti odgovarajuće veličine, oblika i pokretljivosti da bi prošla i kroz najuže krvne sudove i mogla da prenose odgovarajuću količinu kiseonika. Tim naučnika je otišao čak, i korak dalje i stvorio modifikovanu vještačku krvnu ćeliju koja bi imala i dodatne funkcije, poput prenosa lijeka na zadato odredište u organizmu.

Kako bi to postigli, bioiženjeri su prvo premazali donirane krvne ćelije slojem silicijumovog dioksida, koji su potom obojili polimerima različitog naboja. Pošto su uklonili silicijumov dioksid i dijelove ćelije, preostala membrana od polimera mogla je da se prekrije slojem napravljenim od crvenih krvnih zrnaca.

Tako su naučnici dobili praznu bikonkavnu ljušturu koju su mogli da napune bilo kojim biohemijskim supstancama, a da one pritom i dalje prenose kiseonik.

Ova vještačka krvna zrnca su se pokazala kao veoma djelotvorna u nizu sprovedenih laboratorijskih testova, ali na životinjama. Miševi kojima su ubrizgani, ni posle četiri nedjelje nisu imali nikakve štetne posljedice.

(RTS)

Danas objavljeno

Čuvajte se ako preuzimate MSI Afterburner, zaražen je crypto virusom

Zeljka

Na prodaju telefonski brojevi gotovo 500 miliona WhatsApp korisnika širom svijeta

Zeljka

Stižu prve informacije o PlayStation 6 konzoli

Zeljka

Ostavite komentar