6. Jula 2022.

Naučnici poručuju da djeca treba da usvoje ovih 5 navika, kako bi bila uspješna i sretna

Big Portal
Ohrabrite ih da rade kućne poslove

Istraživači sa Univerziteta La Trobe u Australiji nedavno su istraživali da li će djeca, koja obavljaju kućne poslove razviti bolje radno pamćenje, odgovornost, disciplinu i druga ponašanja, koja predviđaju uspjeh i sreću.

Podijelili su kućne poslove u tri kategorije: briga o sebi, briga o drugima i briga o kućnim ljubimcima. Naučnici su poručili da su njihova istraživanja pokazala, da su djeca koja su se bavila brigom o sebi i drugim poslovima u kući kao što su čišćenje, brisanje prasine, usisavanje, slaganje oramara, svoje sobe, pranje suđa, spremanje svog kreveta, pokazala bolje rezultate u školi i bolje vještine rješavanja problema/školskih zadataka.

Briga o kućnom ljubimcu, kao što je šetnja psa, hranjenje kućnog ljubimca, igranja s kućnim ljubimcem, održavanje higijene i zdravlja kućnog ljubimca doprinosi razvoju empatije, odgovornosti i samostalnosti kod djece.

Briga o drugima, kao što su komšije, članovi porodice, stariji ukućani dovodi do razvoja saosjećanja, odgovornosti, humanosti i sreće kod djece.

djeca
Foto: unsplash
Naučite djecu da budu pristojna i ljubazna

Ove navike i ponašanja se fokusiraju na tri specifične riječi: molim, hvala i nema na čemu.

Učenje djece da kažu “molim” kada nešto traže može ojačati njihovu sklonost da budu ljubazni, što ih čini uvjerljivijim kada odrastu. Naučiti ih da kažu “hvala” obično podstiče zahvalnost generalno za sve što imaju u životu, što stimuliše sreću i olakšava suočavanje sa stresom. A učenje djece da kažu “nema na čemu” jača samopouzdanje naglašavajući da su stvari koje rade za druge, vrijedne vremena, sreće i zahvalnosti.

Radite na njihovoj emocionalnoj inteligenciji

Djeca koja razviju emocionalnu inteligenciju takođe razvijaju “veće šanse da diplomiraju, dobiju dobar posao i budu samo srećni”, prema Rachael Katz i Helen Shwe Hadani, autorkama knjige “Emocionalno inteligentno dijete: efikasne strategije za roditeljstvo, samosvjesno, kooperativno i dobro izbalansirana djeca”.

Postoji mnogo stvari koje možete učiniti da biste razvili emocionalnu inteligenciju kod djece, pitajte ih za njihove ideje i pokušajte ne osuđivati njihove izbore, a i vi kao roditelji morate imati širok um i biti dobar primjer djeci.

djeca
Unsplash
Usmjerite ih prema društvenim igrama i video igrama

Nova studija iz Evrope, koja je koristila “ogromnu” količinu podataka utvrdila je da djeca koja provode natprosječno vrijeme igrajući se sa drugom djecom društvenih igara i video igrice koje podrazumijevaju kontakt sa drugom djecom online koja igraju video igrice, imaju viši IQ od djece koja svoje vrijeme pred ekranom provode gledajući samo crtane filmove, video zapise ili listajući društvene mreže. Današnja djeca u prosjeku provode ogromnu količinu vremena zalijepljena za ekrane. Ovo istraživanje sugeriše, da ako će toliko vremena koristiti pred ekranima telefona, kompjutera, tableta, neka to budu video igrice koje se igraju online sa drugom djecom.

Pomozite im da shvate svoju strast, da pronađu nešto što vole da rade

Istraživači u Skandinaviji željeli su utvrditi da li su strast, hrabrost ili način razmišljanja najvažniji faktor u predviđanju uspjeha mladih ljudi, posebno u sportskom kontekstu.

Ukratko, ispostavilo se da je strast mnogo više predviđala da li su djeca uspješna; dok su način razmišljanja i hrabrost mogli predvideti da će mladi ljudi nastaviti da pokušavaju da uspiju, strast je bila ta koja je najbolje predvidjela da li će to zaista učiniti.

Za djecu i mlade ljude koji su najbolji u nekoj oblasti, strast je apsolutno najveći factor koji ih pokreće. To je suštinski ključ uspjeha, poručuju naučnici.

Dakle, pustite djecu da istražuju različite stvari, kako bi odredili one oko kojih su istinski strastveni. Tako će najverovatnije postati najbolji u nekoj oblasti koja ih najviše interesuje.

Izvor: inc.com

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare