Naučnici otkrivaju: Da li je zdravo jesti suhomesnate proizvode? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Naučnici otkrivaju: Da li je zdravo jesti suhomesnate proizvode?

Znamo da se plašite da tamo gdje ima dima, ima i vatre i činjenica je da su se u posljednje vrijeme pojavile studije koje povezuju dimljene mesne prerađevine sa nastankom raka želuca, ali mnoga od tih istraživanjasu sprovedena u zemljama u kojima u ishrani ima i drugih kancerogenih faktora, smatra…

Znamo da se plašite da tamo gdje ima dima, ima i vatre i činjenica je da su se u posljednje vrijeme pojavile studije koje povezuju dimljene mesne prerađevine sa nastankom raka želuca, ali mnoga od tih istraživanjasu sprovedena u zemljama u kojima u ishrani ima i drugih kancerogenih faktora, smatra dr Kristijan Ejbnet iz Nacionalnog instituta za rak SAD-a.

Međutim, rak nije jedina opasnost koja se krije u suhomesnatim specijalitetima. Ovi proizvodi sadrže veoma mnogo soli (250 g pršuta sadrži čitav preporučeni dnevni unos natrijuma za odraslu osobu), što može nepovoljno uticati na krvni pritisak, navodi se u ovogodišnjoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Hypertension. Jedno švajcarsko istraživanje je pokazalo da osobe koje konzumiraju 50 i više grama mesnih prerađevina dnevno, imaju za 30 odsto veći rizik da dobiju rak debelog crijeva od onih koje jedu manje količine.

Savjetnik Men’s Healtha za ishranu dr sci. Majk Rausel kaže da je bezbijedno jesti jednu do dvije porcije suhomesnatih proizvoda nedjeljno.

Foto: Shutterstock

Danas objavljeno

Naučnici sa njemačkog Univerziteta: Jedan sastojak ljutih paprika može da uništi ćelije raka

Zeljka

Za današnji ručak pravi DOMAĆI SPECIJALITET: Kombinacija PILETINE i KUPUSA

Zeljka

Napravljen veštački mozak koji se razvija poput ljudskog

M.

Ostavite komentar