Naučnici objašnjavaju zbog čega organizam traži kečap - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Naučnici objašnjavaju zbog čega organizam traži kečap

Ukoliko vam se nekad desilo da vam organizam traži kečap, postoji naučno objašnjenje zbog čega je to tako.

Prema istraživanjima, kečap je jedan od retkih namirnica koji „pogađa“ svih pet čula ukusa. On je sladak, kiseo, slan, gorak i „umami“ – prijatan. Upravo zato nas toliko ovaj sos zadovoljava.

“Umami” ukus je posebno spečifičan jer „tera vodu na usta“ i utiče na lučenje stomačne kiseline koja pomaže u varenju proteina iz hrane. Upravo zato “umami” ukus utiče i na apetit i na sitost.

Budući da aktivira svih pet čula ukusa, ovaj sos zadovoljava sve receptore u mozgu. A samim tim, postajemo srećniji nakon konzumiranja kečapa.

Uz sve to, kečap utiče i na poboljšanje drugih čula. Neka istraživanja su pokazala da ovaj sos poboljšava ukus druge hrane.

Međutim, kupovni kečapi su prepuni šećera i nisu naročito zdravi, pogotovo ako se konzumiraju u prekomernim količinama. Ako obožavate ovaj sos i jedete ga u velikim količinama, onda je zdravije i bolje da napravite svoj domaći kečap.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Piletina sa povrćem iz rerne

Zeljka

Crni luk i još 4 prirodna sastojka mogu da vam otpuše nos, imate ih u kući

Zeljka

Buster doza dala rezultate, štiti od omikrona

Zeljka

Ostavite komentar