15. Novembra 2022.

Naučnici objašnjavaju zašto nismo našli vanzemaljce

Big Portal


Naučnici iz Nasine „Jet Propulsion Labaratory“ iskoristili su teoriju Velikog filtera kako bi objasnili svoje pretpostavke i zašto čovječanstvo još nije naišlo na inteligentan život u svemiru.
Prema teoriji Velikog filtera koja pokušava da objasni Fermijev paradoks – mnoge civilizacije su postojale tokom istorije univerzuma, ali su se sve međusobno istrebile prije nego što su uspjele da uspostave kontakt.
Izvještaj naslovljen „Avoiding The Great Filter: Extra-terrestrial Life And Humanity's Future In The Universe“ sugeriše da se čovječanstvo nalazi na istom kursu.

„Egzistencijalna katastrofa nas čeka dok se naše društvo eksponencijalno kreće ka istraživanju svemira. Teorija Velikog filtera potencijalno objašnjava istrebljenje života kakvim ga poznajemo, posebno kada se uzme u obzir da je stepen progresa direktno povezan sa intenzivnošću katastrofe“, navodi se u izvještaju.

Zbog toga je, kako ističu, potreban period introspekcije.
„Moramo da se pozabavimo izazovima i metodima kojima možemo da smanjimo rizik po čovječanstvo i ostali život na planeti“, dodaju naučnici.
Autori izveštaja, Džonatan Đijang, Filip Rozen, Keli Lu, Kristen Fahi i Pjotr Obač, istakli su kao najveće pretnje: udar asteroida, nuklearni rat, pandemiju, klimatske promjene i vještačku inteligenciju, prenosi RTS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare