Naučnici napravili savršen materijal kojeg je nemoguće preseći! - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Naučnici napravili savršen materijal kojeg je nemoguće preseći!

Tim inženjera materijal je napravio tako što su keramičke kuglice ugradili u “aluminijski sunđer”. Na taj način dobili su materijal koji ne može da se probije bušilicom ili preseče tehnikom mlaznog vodenog sečenja….

Materijal je nazvan “proteus”, a ime je dobio po grčkom bogu koji menja oblik, jer se materijal preobražava na razne načine kako bi se odbranio od oštećenja.

Materijal je nazvan “proteus”, a ime je dobio po grčkom bogu koji menja oblik, jer se materijal preobražava na razne načine kako bi se odbranio od oštećenja.

Nije reč o tvrdoj površini koja se odupire spoljnom pritisku, već materijal silu rezanja okreće protiv samog alata, koristeći je kako bi učinio alat neupotrebljivim jer keramičke kuglice stvaraju vibracije koje ometaju spoljnu silu, prenosi portal Zimo.

“To izgleda čudesno. Materijal uništava rezajuću oštricu nepravilnim vibracijama koje stvara, ili širi mlaz vodenog noža”, pojašnjava Miranda Anderson sa britanskog Univerziteta Stirling, koja je radila na projektu.

Uz sve to, materijal ima i sekundarni odbrambeni mehanizam. Kada neko pokuša da ga preseče, keramičke kuglice razbijaju se u još sitnije fragmente, koji su još tvrđi i ponašaju se kao vrlo gruba šmirgla. Tako je ugaona brusilica, koju su inžinjeri koristili za testiranje, postala neupotrebljiva.

Jedini prirodni materijal sa kojim se proteus može uporediti je dijamant, ali je proteus jeftiniji i lakši od njega, što ga čini široko primenljivim.

Andersonova smatra da je masovna proizvodnja moguća, dodavši kako ne postoji nestašica metala i keramike od kojih se proteus može napraviti.

Danas objavljeno

Adel čuva ispljunutu žvaku slavne pjevačice

Vanja A

Kraljica Elizabeta se vratila radnim obavezama

Vanja A

Hju Džekman dijeli dirljivu uspomenu sa svojom bakom

Vanja A

Ostavite komentar