Naučnici kreirali “flaster” za saniranje unutrašnjih povreda - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Naučnici kreirali “flaster” za saniranje unutrašnjih povreda

U slučaju neke spoljašnje povrede, poput posjekotine, povrijeđeni obično koriste flaster ili zavoj, ali je situacija komplikovanija kada su u pitanju unutrašnje povrede.

U slučaju neke spoljašnje povrede, poput posjekotine, povrijeđeni obično koriste flaster ili zavoj, ali je situacija komplikovanija kada su u pitanju unutrašnje povrede.

Tako lekari koji tretiraju povrede digestivnog trakta ne mogu da primenjuju ovakve metode, ali bi tim eksperata sa Harvard univerziteta uskoro mogao da reši i taj problem.

Naime, naučnici sa ovog univerziteta kreirali su gel od bakterija iz ljudskog tela koji sadrži i mikro-vlakna koja mogu da ojačaju povređeno tkivo. Radi se o izmenjenoj bakteriji E. Coli koja se inače nalazi u ljudskom organizmu, a radi se o varijanti koja je modifikovana tako da pacijente ne može da dovede u opasnost. Bakterija se proizvodi u laboratorijskim uslovima i može da se doda u sprejeve kojima bi se tretirale unutrašnje povrede. Hidrogel je slične gustine kao sluz koju proizvodi ljudski organizam, i kreatori tvrde da može precizno da cilja povređenu oblast.

Tim koji je kreirao novi gel proizvod opisuje kao način na koji „telo može da se prevari,“ a kako bi što pre započelo prirodni proces zaceljenja. Rezultat je takozvani „zavoj u obliku spreja“, koji za razliku od većine materijala može da izdrži uslove u ljudskom digestivnom traktu, te može da potraje od jednog do pet dana, i tako ubrza izlečenje.

Izvor: Engadget

Danas objavljeno

Procurile fotografije koje prikazuju crni Playstation 5 i DualSense kontroler

V.R.

Bugarska policija uhapsila hakera koji stoji iza velikog broja hakerskih napada

V.R.

Qualcomm od SAD traži dozvolu da prodaje svoje čipove za Huawei telefone

V.R.

Ostavite komentar