22. Decembra 2022.

Naučnici konačno dali konkretno objašnjenje: Zašto se zimi češće razbolimo?

Big Portal

Gotovo kao da se te dosadne klice prehlade i gripa uskovitlaju s prvim udarom zimskog vremena. Virusi su prisutni tokom cele godine, ali ljudi dobijaju više gripe zimi. Pitate se zašto je to tako?

Naučnici koji stoje iza nove studije možda su otkrili biološki razlog zašto zimi dobijamo više respiratornih bolesti. Ispostavilo se da sam hladan vazduh oštećuje imunološki odgovor koji se javlja u nosu.

“Ovo je prvi put da imamo biološko, molekularno objašnjenje u vezi sa jednim faktorom našeg urođenog imunološkog odgovora koji je, čini se, ograničen nižim temperaturama”, rekla je dr Zara Patel, profesorka otorinolaringologije i hirurgije glave i vrata na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kaliforniji, prenosi CNN.

Zapravo, smanjenje temperature u nosu za samo 9 stepeni ubija skoro 50 odsto milijardi ćelija koje se bore protiv virusa i bakterija u nozdrvama.

“Hladan vazduh je povezan sa povećanom virusnom infekcijom jer ste u suštini izgubili polovinu svog imuniteta samo zbog tog malog pada temperature”, rekao je dr Bendžamin Blejer.

Da bi razumeli zašto se to događa, Blejer i njegov tim i koautor Mansur Amiji, koji predsedava katedrom za farmaceutske nauke na Univerzitetu Northeastern u Bostonu, krenuli su u “lov na naučene dokaze”.

Respiratorni virus ili bakterija prodiru u nos, glavno mesto ulaska u telo. Prednji deo nosa odmah otkriva klicu, mnogo pre nego što zadnji deo nosa bude svestan uljeza, otkrio je tim. U tom trenutku, ćelije koje oblažu nos odmah počinju da stvaraju milijarde jednostavnih kopija sebe koje se nazivaju ekstracelularne vezikule ili EV.

“EV-ovi se ne mogu deliti kao ćelije, ali su poput malih mini verzija ćelija posebno dizajniranih da ubiju ove viruse.

EV-ovi se ponašaju kao mamci, tako da sada kada udišete virus, virus se zalepi za te mamce umesto da se zalepi za ćelije”, rekao je.

Te mini verzije ćelija se zatim izbacuju u nosnu sluz, gde prestaju da napadaju klice pre nego što dođu do svog odredišta i umnože se.

“Ovo je jedan od, ako ne i jedini deo imunološkog sistema koji napušta vaše telo da se bori protiv bakterija i virusa pre nego što zaista uđu u vaše telo”, rekao je Blejer.

Jednom stvoreni i raspršeni u nazalni sekret, tada počinju da roje razbojničke klice.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare