Naučnici izračunali koliko se duže može živjeti sa zdravim životnim navikama - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Naučnici izračunali koliko se duže može živjeti sa zdravim životnim navikama

Grupa međunarodnih istraživača sa Harvarda otkrili su da pet zdravih životnih navika mogu da obezbijede kvalitetniji i duži život za najmanje 14 godina kada je reč o ženama ili 12 godina ukoliko govorimo o muškarcima.

Te zdrave navike uključuju biljnu ishranu i ishranu sa manjim procentom masnoća. Umereno vežbanje od nekoliko sati sedmično i održavanje zdrave telesne težine, takođe doprinosi dobrom zdravlju. Zatim izbegavanje pušenja i konzumiranje ne više od jednog alkoholnog pića dnevno za žene, a dva za muškarce.

U istraživanju objavljenom 8. januara u “BMJ”, istraživači navode da zdrav način života zaista može doprineti dužem životu bez obolevanja od uobičajenih hroničnih bolesti, srčanih bolesti, dijabetesa i karcinoma.

Rezultati ukazuju na to da žene mogu produžiti životni vek nakon 50. godine za otprilike deset godina, a muškarci mogu živeti otprilike osam godina duže ukoliko se pridržavaju zdravih navika.

“Važno je gledati na očekivani životni vek bez obolevanja jer to ima važne implikacije u smislu poboljšanja kvaliteta života. Produženje životnog veka nije dovoljno. Želimo da produžimo životni vek tako da imamo zdrav život, bez većih hroničnih bolesti i invaliditeta povezanih s tim bolestima”, kaže dr Frenk Hu, šef odeljenja za ishranu na “Harvard T.H. Chan School of Public Health”.

Kako bi pratili ove podatke, istraživači su analizirali 111.000 žena i muškaraca u Americi starosti između 30. i 75. godina života. Ispitanici su odgovarali na pitanja o njihovim životnim navikama i zdravlju svake dve godine od 2014. godine. Na osnovu njihovih odgovora životni stil svakog ispitanika ocenjen je na skali od 0 do 5.

Žene koje su tokom života poštovale četiri od pet zdravih navika živele su u proseku 34 godine duže bez hroničnih oboljenja nakon 50. godine života.

S druge strane, muškarci koji su se takođe pridržavali četiri zdrave navike živeli su prosečno 31 godinu duže od onih koji su bili skloni nezdravom životu.

Imajući u vidu da su svi ispitanici bili stariji od 30 godina, istraživači sa Harvarda poručuju da nikada nije kasno za promene.

“Najbolje je okrenuti se zdravim životnim navikama što je ranije moguće, ali njihovo usvajanje i u relativno starijoj životnoj dobi takođe ima značajne posledice na životni vek i kvalitet života”, poručuje dr Hu.

Izvor: N1/Time

Danas objavljeno

Napitak pun magnezijum od samo četiri sastojka za dobar početak dana

Vanja A

Tri najgore stvari koje nesvjesno radimo dok se umivamo

Vanja A

Superbakterije su smrtonosnije od side i malarije

Vanja A

Ostavite komentar