Naučnici: Istraživanje o porijeklu Kovida narušeno politikom, potrebno novo - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Naučnici: Istraživanje o porijeklu Kovida narušeno politikom, potrebno novo

Zajedničko istraživanje Kine i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u vezi sa Kovidom-19 nije donijelo kredibilne odgovore u vezi s tim kako je počela pandemija i potrebna je rigoroznija istraga, sa ili bez učešća Kine, navodi se u pismu međunarodnih naučnika.

Kina i SZO su prošle sedmice objavile rezultate zajedničkog istraživanja u kojima se navodi da je pojava virusa korona, povezana sa slijepim miševima i drugim divljim životinjama u Kini i jugoistočnoj Aziji. Mogućnost curenja virusa iz laboratorije je potpuno odbačena u pomenutom izvještaju.

U pismu 24 naučnika i istraživača iz Evrope, SAD, Australije i Japana navodi se da je ranije istraživanje narušeno politikom.

“Njihova polazna tačka bila je da se postigne onoliko kompromisa koliko je potrebno da bi dobili minimalnu saradnju Kine”, naveo je Džejmi Mecl, član grupe stručnjaka Atlantskog savjeta, koji je sastavio pismo.

Prema mišljenju stručnjaka, zaključci ranijeg istraživanja zasnovani su na neobjavljenom kineskom istraživanju, dok su kritički zapisi i biološki uzorci ostali nepristupačni.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je prošle sedmice da je Kina zadržala određene podatke za sebe.

Kineski stručnjak za Kovid-19 Lijang Vanijan odbacio je izjavu Tedrosa i, čini se, bilo kakvu dalju zajedničku istragu u Kini, rekavši da bi fokus trebalo prebaciti na druge zemlje.

Mecl smatra da svijet treba da se okrene “planu B” i da sprovede istragu na najsistematičniji mogući način, bez umiješanosti Kine.

Kina je odbacila optužbe da je virus korona iscurio iz istraživačke laboratorije u kineskom gradu Vuhanu, gdje je prvi put otkriven Kovid-19.

U ranijoj zajedničkoj studiji navodi se još i da je “u velikoj mjeri nevjerovatno” da je virus iscurio iz laboratorije i da nema podataka da se u bilo kojoj laboratoriji nalazio virus korona niti bilo kakav sličan virus. Tedros je istakao da je potrebno “doći do čvršćih zaključaka”.

Mecl je naveo da Kina treba da objavi podatke koji bi omogućili da se odbaci “hipoteza o laboratoriji”.

Danas objavljeno

Banjaluka: Nasmrt izboden mladić, poznat identitet

Vanja A

Snažan zemljotres ponovo uzdrmao Stolac

Vanja A

Drama u centru Sarajeva: Pucali na autobus, putnici prestravljeni pobjegli

Vanja A

Ostavite komentar