Naučnici: Ekstremna toplota pretvorila mozak čovjeka u staklo - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Naučnici: Ekstremna toplota pretvorila mozak čovjeka u staklo

Ekstremna toplota nastala zbog erupcije Vezuva u Italiji 79. godine bila je toliko jaka da je mozak jedne od žrtava pretvorila u staklo.

Od erupcije vulkana tada su stradale hiljade stanovnika u Pompeji, Herkulaneumu i Stabiji i uništena su brojna naselja nedaleko od današnjeg Napulja, prenosi BBC.

Grad Herkulaneum i neki njegovi stanovnici nestali su ispod lave, a tim naučnika koji je proučavao ostatke jedne od žrtvi erupcije pronađene 60-ih godina prošlog vijeka, objavio je da su iz lobanje žrtve izvučeni dijelovi staklastog, crnog materijala, za koji vjeruju da su dijelovi ljudskog mozga pretvoreni u staklo.

U njihovoj studiji navodi se da do procesa vitrifikacije ili pretvaranja u staklo dolazi kada materijal sagorjeva na jakoj toploti i brzo se hladi, nakon čega se pretvara u staklo ili glazuru.

“Čuvanje ostataka mozga antičkg čovjeka je izuzetno rijetko otkriće. Ovo je prvi put da se otkriju ostaci ljudskog mozga vitrifikovanog toplotom”, izjavio je forenzički antropolog Pjer Paolo Petrone sa Univerziteta u napulju i vođa naučnog tima.

Smatra se da je žrtva bio muškarac u srednjim 20-im godinama, a njegovi ostaci pronađeni su u drvenom krevetu koji je bio prekriven vulkanskim pepelom. Najvjerovatnije je preminuo odmah u trenutku erupcije.

Analizom ugljenisanog drveta pronađenog pored ostataka ustanovljeno je da je temperatura u trenutku erupcije bila 520 stepeni, što govori da je ekstremna temperatura mogla da zapali tjelesnu masnoću i istopi meka tkiva, navodi se u izvještaju.

“Otkriće staklastog materijala u glavi žrtve, proteina izraženih u ljudskom mozgu i masnih kiselina koje se nalaze u ljudskoj kosi ukazuje na termički indukovanu očuvanost vitrifikovanog tkiva ljudskog mozga”, navodi se u studiji i dodaje da staklasti materijal nije pronađen na drugim mjestima na tom arheološkom nalazištu.

Tokom erupcije Vezuva, Herkulaneum je nestao ispod tople lave i pepela iz vulkana.

Kako se navodi, lava je karbonalizovala i sačuvala dijelove grada, ali i skelete ljudi koji nisu mogli da pobjegnu.

Danas objavljeno

Apple hoće „Made in America“ čipove za svoje uređaje

Vanja A

KÖPA – Otkrivamo zašto je baš ovo najbolja besplatna aplikacija za kupovinu i plaćanje telefonom

Vanja A

Dobili smo prvi trejler za Project I.G.I. nastavak

Vanja A

Ostavite komentar