5. Augusta 2020.

Naučnici dokazali da muškarci mogu namirisati kad je žena uzbuđena

Big Portal

Istraživanje: erotski film i znojenje

U okviru istraživanja sakupljani su uzorci znoja od 11 heteroseksualnih žena koje nisu uzimale hormonalne pripravke (poput kontracepcijskih sredstava). Prosječna dob bila je 19 godina. U prvom slučaju su žene gledale dokumentarni film o mostovima, a u drugom scene iz erotskog filma “9 Songs”. Zatim su muškarci (njih 24) mirisali uzorke znoja te ih ocjenjivali po tri kriterija: intenzivan, ugodan i seksualno privlačan.

Jasan rezultat: muško zanimanje se povećalo

Ispitanici su miris seksualnog uzbuđenja smatrali ugodnijim i privlačnijim – za razliku od mirisa znoja dok žene nisu bile uzbuđene. Osim toga, naučnici su primijetili da su žene u uzbuđenom stanju ispustile biohemijske transmitere (takozvane kemosignale) – pa se povećalo zanimanje muškaraca.

“Dobijeni rezultati pokazuju da muškarci reagiuju na mirisne signale žene za vrijeme seksualnog uzbuđenja”, izjavio je voditelj istraživanja dr.Arnaud Wisman.

Nada se kako će rezultati istraživanja pokrenuti daljnja istraživanja na temu seksualnih mirisnih signala u ljudskoj komunikaciji.

(Ljepota&Zdravlje)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare