NATO upozorio Rusiju: Virus korona nije uticao na našu borbenu gotovost - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

NATO upozorio Rusiju: Virus korona nije uticao na našu borbenu gotovost

Bez obzira na pandemiju COVID-19, NATO je spreman da odgovori na prijetnje svih potencijalnih protivnika, uključujući Rusiju, poručio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, trupe NATO bloka nastavljaju da štite svoje granice u uobičajenom režimu, prenosi Dejli telegraf.

“Naša operativna pripravnost je očuvana, nije bila podrivena. Nastavljamo da patroliramo nebom i štitimo naše granice, a nastavljamo i naše misije i operacije. Prijetnje i problemi s kojima se suočavamo ne nestaju zbog krize izazvane COVID-19”, istakao je Stoltenberg.

Prema pisanju lista, širenje infekcije izazvane COVID-19 primoralo je Alijansu da otkaže nekoliko obuka, od kojih i neke velike, kao što je “Zaštitnik 2020”.

Istovremeno, navodi se, Rusija, koju optužuju za sprovođenje dezinformacione kampanje o virusu korona i NATO-u, demonstrira svoju vojnu moć organizovanjem manevara pored granica članca Alijanse, kao i u britanskim vodama.

Pojačano prisustvo ruskih oružanih snaga

Prema pisanju lista, a po riječima generalnog sekretara NATO-a, Alijansa je na svojim granicama primijetila “značajnu vojnu aktivnost” ruskih oružanih snaga. Proteklih nedjelja su oružane snage NATO-a nekoliko puta presretale ruske vojne avione, a tokom nekoliko dana, brodovi Alijanse su pratili i “neobično prisustvo” ruske vojne flote u Sjevernom moru.

Kako navodi Dejli telegraf, Stoltenberg insistira na tome da epidemija nije uticala na operativnu pripravnost NATO-a i nije oslabila njegovu sposobnost za odbranu.

“Naš glavni zadatak je da osiguramo da ova zdravstvena kriza ne postane i bezbjednosna kriza”, izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.

On je još istakao, prenosi list, da ovaj Sjevernoatlantski savez mora da očuva svoje prisustvo ne samo na kopnu, već i u vazduhu i na vodi.

Odgovor NATO na krizu

Stoltenbergov govor, piše “Dejli telegraf”, prethodio je predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a, koji će razgovarati o odgovoru na krizu s koronom. Očekuje se da će zvaničnici dati zajedničku izjavu kako bi upozorili Rusiju i “ostale potencijalne neprijatelje” da Alijansa ostaje bitna vojno sposobna struktura.

Telefonska konferencija treba da signalizira potencijalnim neprijateljima da Alijansa namjerava da radi u uobičajenom režimu, bez obzira na pandemiju.

Stoltenberg je takođe izjavio, piše list, da NATO pomaže u rješavanju krize virusa korona. Iako ovaj savez nema sopstvenu medicinsku opremu, djeluje kao forum saveznika, omogućavajući im da potraže pomoć i pruža logističku podršku.

Podsjetimo, bivši komandant kopnenih snaga SAD u Evropi general Ben Hodžes u intervjuu za “Odbrana24” izjavio je da je epidemija virusa korona otkrila sve slabe tačke u oblasti prekograničnog kretanja, koje Rusija može da iskoristi za napad na NATO.

(Sputniknews.com)

Danas objavljeno

Milioni Italijana već rezervisali ljetovanje

M.

Veliki preokret Novaka za polufinale Rima u meču sezone na šljaci!

Zeljka

Premijerka: Do 21. juna da završimo sa koronom

M.

Ostavite komentar