"NATO-u ne treba sukob s Rusijom zbog Ukrajine" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“NATO-u ne treba sukob s Rusijom zbog Ukrajine”

NATO za sada nije zainteresovan za prijem Ukrajine u svoje redove, jer ne želi da ulazi u direktan sukob s Rusijom, kaže Robert O’Brajen.

O’Brajen je savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost.

Na forumu o bezbednosti u kanadskom Galifaksu O‘Brajena su pitali da li bi NATO trebalo aktivnije da štiti Ukrajinu od „ruske agresije“.

“Što se tiče NATO-a i Ukrajine, ne mislim da je to sada na dnevnom redu. Rusija je faktički u sukobu s Ukrajinom. Ne mislim da bi za NATO u celini bilo privlačno da primi Ukrajinu i da stupi u direktan sukob s Rusijom”, rekao je savetnik američkog predsednika.

On je dodao da Zapad ne želi sukob s Rusijom i da je NATO i stvoren da ne bi dozvolio takav sukob.

O’Brajen je, istovremeno, potvrdio da će SAD i dalje biti uz Ukrajinu u njenom suprotstavljanju Rusiji. Pritom, Moskva naglašava da nije učesnik u unutrašnjem sukobu u Ukrajini.

Ukrajinski parlament je ranije usvojio izmene ustava kojima se učvršćuje politika usmerena ka Evropskoj uniji i NATO-u. Evropski komesar za proširenje EU Johanes Han je izjavio da je nerealno govoriti o članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji u narednim godinama i da Kijev treba da se usredsredi na implementaciju sporazuma o asocijaciji s EU.

Vrhovna rada Ukrajine je 2014. ukinula vanblokovski status države, a 2016. su usvojene dodatne izmene koje kao cilj ukrajinske spoljne politike postavljaju stupanje u NATO. Ukrajina do 2020. godine treba da obezbedi potpunu kompatibilnost svojih oružanih snaga sa snagama NATO-a.

Bivši generalni sekretar NATO-a Andres Fog Rasmusen je ranije izjavio da je za stupanje u Alijansu potrebno ispuniti niz kriterijuma za čiju je realizaciju potrebno dosta vremena. Eksperti smatraju da Kijev neće moći da pretenduje na članstvo u NATO-u narednih 20 godina.

(Sputnjik)

Danas objavljeno

Sve ruske trupe napustile Kazahstan

M.

Zemljotres u okolini Bjelovara

M.

Krivokapić podnio inicijativu za smjenu Abazovića

M.

Ostavite komentar