27. Aprila 2022.

NATO spreman: “Sve zavisi isključivo od Putina”

Big Portal

“Naše demokratije su snažne i dobro utvrđene”, rekao je Štajnmajer posle razgovora sa predsednicom Slovačke Zuzanom Čaputovom u Košicama.

Kremlj ne treba da potceni spremnost severnoatlantske alijanse da se brani, rekao je nemački predsednik. To važi i za nemačke i holandske eskadrile protivvazdušnog raketnog sistema “Patriot” u Slovačkoj.

Čaputova se Štajnmajeru zahvalila na vojnoj pomoći koju je Nemačka dala Slovačkoj. Nemačka je po početku ruskog napada na Ukrajinu Slovačkoj poslala dve eskadrile “Patriot”.

Time se, zajedno sa holandskom eskadrilom, snaži istočno krilo NATO. U vazduhoplovnoj bazi u Slovačkoj sada je između 230 i 250 nemačkih vojnika.

Štajnmajer je rekao da će Ukrajini pomoć biti potrebna još dugo.

“Ukrajinu nećemo u ova teška vremena ostaviti na cedilu. Moramo da pomažemo i pomoć joj i pružamo – humanitarnu, finansijsku, a takođe i vojnu”, istakao je nemački predsednik.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozdravila je u sredu odluku vlade da dozvoli isporuku teškog naoružanja Ukrajini, uprkos upozorenjima o mogućoj nuklearnoj eskalaciji.

Svi ratni potezi Rusije zavise isključivo od Vladimira Putina, rekla je u parlamentu, odgovarajući na poslaničko pitanje kakvu je ulogu pri donošenju odluke o naoružanju igrao rizik od izazivanja mogućeg nuklearnog rata.

“Ne možemo, zaista, ništa u potpunosti da isključimo”, ocenila je Berbokova dodajući da je doneta jedina ispravna odluka.

U suprotnom bismo Ukrajini poručili “borite se sami”.

“A mi to ne želimo, na strani smo Ukrajine”, rekla je nemačka ministarka.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare