10. Augusta 2022.

NATO se širi ka istoku? “Nikada nećemo dozvoliti”

Big Portal

U ekskluzivnom intervjuu za TAS S Žang je poručio da Kina neće dozvoliti Sjedinjenim Državama da deluju na međunarodnoj političkoj sceni po “zakonima džungle”.

“Nemešanje u unutrašnje stvari druge zemlje je bazični princip održavanja mira i stabilnosti u našem svetu i ne možemo dozvoliti da u transnacionalnim odnosima ponovo dominira zakon džungle”, istakao je kineski ambasador i podsetio da je pre nekoliko dana ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predočio da “SAD pokušavaju da demonstriraju svetu svoju nekažnjivost”, ocenivši da se politika Vašingtona može opisati kao “radimo šta god hoćemo”.

“Želeo bih direktno da poručim Sjedinjenim Državama da Kinezi nikada neće dozvoliti stranim silama da ih zastraše, maltretiraju ili porobe. Kina je uložila maksimalne diplomatske napore kako bi sprečila ovu nametnutu krizu”, naglasio je kineski diplomata.

Zhang Hanhui je upozorio da Peking nikada neće dozvoliti SAD da naškode vitalnim interesima Kine niti da potkopavaju proces nacionalnog preporoda.

“SAD igraju na tajvansku kartu zbog svojih unutrašnje-političkih razloga i plaćeničkih interesa određenih američkih političara. SAD pokušavaju da podižu tenzije, da izazovu konfrontacije i podele u regionu”, upozorio je kineski diplomata.

On je predočio da u cilju očuvanja mira i stabilnost u Tajvanskom moreuzu američka strana “mora beskompromisno da poštuje princip Jedne Kine”.

“Sve zemlje širom sveta trebalo bi da shvate razlog i prirodu trenutne krize i moraju zajednički da se odupru šemama i provokacijama američke strane. Očekujemo da se i dalje podržava naša legitimna pozicija i mere koje preduzima zvanični Peking i da zajedno radimo na održavanju mira u regionu i na području Tajvanskog moreuza”, ukazao je kineski ambasador u Rusiji Žang Hanhui.

Komentarišući americku politiku prema Kini, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je 26. juna prošle godine u intervjuu za francuski državni TV kanal TF1:

“To je zakon džungle, opstanak najsposobnijih. Dakle, za nas je ideja da podržimo naše saveznike i partnere, ne protiv Kine, već za pozitivnu viziju budućnost i pozitivne odnose među državama”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare