NATO se oglasio nakon Kurtijevog "otkrića" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

NATO se oglasio nakon Kurtijevog “otkrića”

NATO zvaničnik izjavio je da kosovske bezbednosne snage moraju da obaveste i dobiju prethodnu saglasnost komandanta Kfora za bilo kakav pokret na severu KiM.

To prenosi Gazeta Ekspres.

“Svaki pokret KBS na severu Kosova zahteva prethodno obaveštenje i saglasnost komandanta Kfora”, istakao je neimenovani NATO zvaničnik u odgovoru za prištinski list.

NATO zvaničnik je napomenuo, kako se navodi, da se već razmatra nivo angažmana NATO sa KBS, nakon odluke o transformaciji KBS i da se razgovori po tom pitanju nastavljaju, preneo je Kosovo Onlajn.

U odgovoru se precizira 20.godišnji doprinos NATO stabilnosti regiona Zapadnog Balkana i naglašava da misija NATO ostaje nepromenjena i u potpunosti u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

“Mi smo tu da održimo bezbedno okruženje za sve ljude na Kosovu i to je ono što radimo. U isto vreme, posle odluke o transformaciji KBS, sada preispitujemo nivo NATO angažmana sa KBS. Ove diskusije se nastavljaju. Naš mandat se nije promenio i nastavićemo mirovnu misiju. NATO takođe podržava nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU kao jedino održivo političko rešenje za region”, navedeno je u odgovoru NATO za Gazetu Ekspres.

Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je danas sporazum postignut 2013. godine između Hašima Tačija i tadašnjeg generalnog sekretara NATO Andresa Foga Rasmusena.

U objavljenom sporazumu, Tači je kao premijer u to vreme dao garanciju NATO da će KBS delovati na severu Kosova samo uz prethodni dogovor sa Kforom.

Danas objavljeno

Protest zbog ubistva djevojčice: “Svi samo obrađuju papire, a mog deteta nema”

M.

Svijetu prijeti nuklearno uništenje? “Putin se ne šali”

M.

Američki general priznao: Za relativno malu sumu smo dobili da se Ukrajinci umjesto nas bore i ginu u ratu protiv Rusije!

M.

Ostavite komentar