NATO: Ruske agresivne akcije pretnja evroatlantskoj bezbednosti - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

NATO: Ruske agresivne akcije pretnja evroatlantskoj bezbednosti

Čelnici NATO-a ocenili su da ruske “agresivne akcije” predstavljaju pretnju evroatlantskoj bezbednosti, kao što i sve veći uticaj Kine predstavlja priliku i izazov za savez.

U saopštenju nakon kratkog samita u Votfordu nedaleko od Londona, 29 lidera NATO-a je ponovo potvrdilo trajnu transatlantsku vezu između Evrope i Severne Amerike i sporazum o uzajamnoj odbrani u kojem se napad na jednu članicu smatra napadom na sve, preneo je Rojters.

Oni su, takođe, pozvali generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da započne proces razmatranja budućnosti Alijanse.

Na konferenciji za novinare nakon samita, Stoltenberg je poručio da se NATO zalaže za dijalog i bolje odnose sa Rusijom, kao i da je ubeđen da bi Kina trebalo da bude deo budućih pregovora o ograničenju ili smanjenju naoružanja.

Stoltenberg je izjavio da je Turska blokirala plan NATO-a da ojača odbrane baltičkih država i Poljske protiv Rusije.

Lideri zemalja članica, kako je naveo, nisu razgovarali o vojsci sirijskih Kurda, koje Turska smatra terorističkom organizacijom.

Uoči samita, Turska je odbila da prihvati plan za baltičke zemlje i Poljsku dok ne dobije veću podršku za borbu protiv sirijskih Kurda.

Merkelova najavila razgovar s Putinom o proterivanju diplomata

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, najavila da će razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o proterivanju dvoje ruskih diplomata iz Berlina.

Merkelova je rekla da Rusija nije podržala istragu koju je Nemačka vodila u tom slučaju.

Međutim, nemačka kancelarka je napomenula da veruje da proterivanje neće uticati na pregovore sa Rusijom oko Ukrajine.

Što se tiče odnosa EU i SAD, ocenila je da su šanse da se prevaziđu razlike u trgovini poboljšale nakon što je na dužnost predsednika Evropske komisije stupila konzervativka Ursula fon der Lajen.

RTS

Danas objavljeno

Blizu 8.000 ljudi na protestima u Briselu

M.

Sutra kiša, na planinama snijeg

M.

Detalji nesreće: Rudare zatrpalo 14 kubika uglja

M.

Ostavite komentar