NATO: Rusija nije meta - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

NATO: Rusija nije meta

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u ponedeljak da Rusija nije meta velike americke vojne vežbe u Evropi.

Vežba nazvana Branilac-Evropa 20 (Defender-Europe 20) predstavljace najvece rasporedivanje americkih snaga u Evropi u poslednjih 25 godina.

U vežbi koja ce biti održana u maju i junu u Nemackoj, Poljskoj i baltickim zemljama ce ucestvovati oko 37.000 vojnika iz 18 zemalja.

“Ta vojna vežba pokazuje snažno angažovanje SAD prema NATO i za slobodu i bezbednost Evrope”, rekao je Stoltenberg za Frans pres.

On je dodao da vežba “nije uperena ni protiv jedne zemlje posebno ” i da “treba da pokaže kapacitet brzog rasporedivanja americkih snaga u Evropi da pomognu u zaštiti saveznika NATO u slucaju potrebe.

Dolazak prvog, britanskog broda koji prevozi opremu ocekuje se danas u belgijskoj luci Antverpen. ; Posle više godina smanjenjivanja vojnih snaga u Evropi od Hladnog rata ovo vanredno rasporedivanje odražava strateški poremecaj izazvan ruskim pripajanjem Krima 2014. godine, navodi Frans pres. ;

Oko 20.000 dodatnih americkih vojnika treba da se pridruže kontigentu od 9.000 vojnika koji se vec nalaze na evropskom tlu u okviru ovog novog rasporedivanja da pokažu vojnu snagu SAD, rekao je u decembru americki general Kristofer Kavoli, kada je predstavljao vežbu.

Stoltenberg je rekao da je NATO defanzivna alijansa i da se ovde se radi o defanzivnoj vežbi.

“Ne tražimo konfrontaciju sa Rusijom ali realnost je da su nedavne aktivnosti te zemlje smanjile stabilnost i bezbednost”, dodao je Stoltenberg.

On je rekao i da Rusija ima pravo da se oseca bezbedno unutar svojih granica kao i zemlje clanice Alijanse i dodao je u skladu sa pravilima o tim pitanjima Vašington o vojnoj vežbi obavestio Rusiju i druge zemlje clanice Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Danas objavljeno

Slovenija: Moraćemo da vratimo lokdaun

M.

“Pozivam Vučića i Kurtija”

M.

Objavljen snimak hapšenja Belivukovih članova – jednog policija našla u stanu, drugog u teretani

M.

Ostavite komentar