NATO: Rusija nije meta - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

NATO: Rusija nije meta

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u ponedeljak da Rusija nije meta velike americke vojne vežbe u Evropi.

Vežba nazvana Branilac-Evropa 20 (Defender-Europe 20) predstavljace najvece rasporedivanje americkih snaga u Evropi u poslednjih 25 godina.

U vežbi koja ce biti održana u maju i junu u Nemackoj, Poljskoj i baltickim zemljama ce ucestvovati oko 37.000 vojnika iz 18 zemalja.

“Ta vojna vežba pokazuje snažno angažovanje SAD prema NATO i za slobodu i bezbednost Evrope”, rekao je Stoltenberg za Frans pres.

On je dodao da vežba “nije uperena ni protiv jedne zemlje posebno ” i da “treba da pokaže kapacitet brzog rasporedivanja americkih snaga u Evropi da pomognu u zaštiti saveznika NATO u slucaju potrebe.

Dolazak prvog, britanskog broda koji prevozi opremu ocekuje se danas u belgijskoj luci Antverpen. ; Posle više godina smanjenjivanja vojnih snaga u Evropi od Hladnog rata ovo vanredno rasporedivanje odražava strateški poremecaj izazvan ruskim pripajanjem Krima 2014. godine, navodi Frans pres. ;

Oko 20.000 dodatnih americkih vojnika treba da se pridruže kontigentu od 9.000 vojnika koji se vec nalaze na evropskom tlu u okviru ovog novog rasporedivanja da pokažu vojnu snagu SAD, rekao je u decembru americki general Kristofer Kavoli, kada je predstavljao vežbu.

Stoltenberg je rekao da je NATO defanzivna alijansa i da se ovde se radi o defanzivnoj vežbi.

“Ne tražimo konfrontaciju sa Rusijom ali realnost je da su nedavne aktivnosti te zemlje smanjile stabilnost i bezbednost”, dodao je Stoltenberg.

On je rekao i da Rusija ima pravo da se oseca bezbedno unutar svojih granica kao i zemlje clanice Alijanse i dodao je u skladu sa pravilima o tim pitanjima Vašington o vojnoj vežbi obavestio Rusiju i druge zemlje clanice Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Danas objavljeno

“Nijemci od ponedeljka deportuju nazad skoro sve Srbe koji se pojave na granici”

M.

“To je dokaz, policijski čas ne pomaže”

M.

Kako je Izrael obezbijedio više doza vakcina od potrebnih

M.

Ostavite komentar