NATO otpočeo TAJNU VOJNU VJEŽBU u Njemačkoj za slučaj NUKLEARNOG RATA - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

NATO otpočeo TAJNU VOJNU VJEŽBU u Njemačkoj za slučaj NUKLEARNOG RATA

Javna je tajna da su u Njemačkoj smještene američke atomske bombe. Sada se saznaje da je u toku vojna vježba za scenario nuklearnog rata. Stručnjaci kažu da je počela nova trka u naoružanju sa potencijalno strašnim ishodom.

Njemačke vazduhoplovne snage sa partnerima iz NATO vježbaju za scenario atomskog rata. Prema informacijama agencije dpa, ove sedmice su počele vježbe pod nazivom „Steadfast Noon“. Koriste se, između ostalog, borbeni avioni koji bi u slučaju sukoba mogli biti opremljeni nuklearnim oružjem.

Avioni su stacionirani u bazi Bihel. Praktično je javna tajna da se u toj bazi nalazi američko atomsko oružje tipa B61. Mada za to već godinama ima mnogo indicija, Vašington i Berlin nikada zvanično nisu priznali da postoje nuklearne bojeve glave na teritoriji Njemačke.

Činjenica je međutim da i avioni Bundesvera u slučaju nužde mogu da se opreme sa B61. Dodatno američko nuklearno oružje je navodno stacionirano u Italiji, Belgiji, Turskoj i Holandiji, piše DW.

Prema navodima vojnih stručnjaka, tokom vježbe „Steadfast Noon“ se uigrava siguran transport američkog nuklearnog oružja iz podzemnih prostorija do aviona kao i dalja montaža. Vježbe letenja se izvode bez bombi.

Informacija o scenariju vojne vježbe najprije nije bilo. Stručnjak za nuklearna pitanja Hans Kristensen kaže da se manevar održava nedugo nakon što su američki bombarderi B52 raspoređeni u Engleskoj.
– To Rusija u najmanju ruku smatrati slučajnošću – kaže Kristensen, prvi čovjek osrganizacije „Nucelar Information Project“.

Američke bezbjednosne snage su u saopštenju povodom dolaska aviona u britanski Glosteršir navele: „Protivnici pazite: Bombarderi su se vratili i spremi su za polijetanje.“

Veći rizik od rata
Opasnost od rata, u kojem bi se koristilo i nuklearno oružje, trenutno važi za mnogo veću u odnosu na prethodne decenije.

Razlog je prije svega okončanje Ugovora o projektilima srednjeg dometa (INF). SAD su ovog leta napustile Sporazum, uz podršku partnera iz NATO, tvrdeći da Rusija godinama krši Sporazum.

Vojni stručnjaci računaju da bi moglo doći do nove trke u naoružanju. U SAD već rade na novom mobilnom sistemu raketa srednjeg dometa. Prema sadašnjim planovima, ovaj sistem bi trebalo da transportuje samo konvencionalne bojeve glave.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Tema razgovora Putina i Si Đipinga bezbjednost u Evropi

M.

Hrvatska: Јoš 9.924 oboljelih, preminulo 65 osoba

M.

Posebna sjednica NS RS 1. februara

M.

Ostavite komentar