22. Marta 2022.

NATO odbio Prištinu

Big Portal

Sjedinjene Američke Države “pozdravljaju težnje u Prištini za članstvom Kosova u NATO-u, ali procedura za članstvo je složena i zahteva dugoročan i razborit pristup”, rekao je neimenovani portparol Stejt departmenta za “Radio Slobodna Evropa” na albanskom.

“Kosovo najbolje može da pokaže svoju spremnost za odgovornosti koje donosi članstvo u NATO-u, nastavljajući aktivnu implementaciju desetogodišnjeg tranzicionog plana Kosovskih bezbednosnih snaga i ne odstupajući od njega”, naveo je portparol.

“Izloženi smo stalnim naporima Rusije da potkopa Kosovo i destabilizuje ceo zapadni Balkan”, navela je Osmanijeva u pismu Bajdenu.

Portparol Stejt departmenta je dodao da su Sjedinjene Države posvećene tome “da pomognu Kosovu da obezbedi mesto koje zaslužuje pored svojih suseda u evropskim i evroatlantskim institucijama”.

“Nastavljamo da podržavamo Kosovske bezbednosne snage sve dok ne ostvare značajan napredak u svom desetogodišnjem planu tranzicije, koji je razvijen uz podršku SAD, sa ciljem izgradnje multietničkih odbrambenih snaga koje, ne samo da su u stanju da zaštite teritorijalne integriteta Kosova, ali i da doprinese globalnim bezbednosnim naporima van njegovih granica”, rekao je portparol.

Kosovske bezbednosne snage su u procesu transformacije u punopravnu vojsku od 2018. Očekuje se da taj proces traje deset godina.

Očekuje se da će KBS, tokom transformacije, udvostručiti broj snaga i postati profesionalna vojska od 5.000 pripadnika.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare