25. Februara 2022.

NATO najavljuje raspoređivanje 40.000 pripadnika snaga za brzo reagovanje

Big Portal
  • Imamo saveznike. SAD i Velika Britanija su pojačale svoju spremnost i snage za odgovor koje su pridružene NATO-u i snage za odgovor NATO-a. To su dodatne snage koje možemo da rasporedimo. Ne kažem da ćemo rasporediti sve. Ali brojnost raspoređenih snaga NATO-a se utrostručila od 2014. i iznosi oko 40.000 vojnika – rekao je Јens Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, komponenta vazdušnih snaga je već u funkciji, dok kopnene trupe mogu biti raspoređene “u roku od nekoliko dana“.

Stoltenberg je napomenuo da alijansa ima u pripravnosti više od 100 letjelica raspoređenih na različitim mjestima, kao i oko 30 ratnih brodova, koji dežuraju od sjevera do Mediterana.

Generalni sekretar NATO-a je nakon samita lidera alijanse rekao da jačanje vojnog prisustva NATO-a ima za cilj da spriječi prelivanje sukoba u Ukrajini na teritoriju članica tog vojnog saveza.

  • Dogovorili smo se da nastavimo da podržavamo Ukrajinu, kao i prisustvo na istočnom boku, kako bismo spriječili bilo kakav napad na zemlju saveznicu. Imamo defanzivno prisustvo na istoku, povećavamo naše prisustvo ne da bismo izazvali sukob, nego da ga spriječimo – rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a smatra da je cilj djelovanja Rusije promjena vlasti u Ukrajini.

  • Vidimo retoriku, poruke koje jasno ukazuju da je cilj smena demokratski izabranih vlasti u Kijevu – rekao je Stoltenberg i dodao da je NATO u kontaktu s predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare