NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

NATO: “Može da bukne novi rat u Evropi”

Neće biti lako premostiti razlike između Rusije i NATO oko Ukrajine, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je to rekao nakon završetka sastanka NATO–Rusija u Briselu, prvog posle dve godine.

“Postoje značajne razlike između NATO saveznika i Rusije. Neće biti lako premostiti naše razlike, ali je pozitivan znak da su svi NATO saveznici i Rusija seli za isti sto i angažovali se oko suštinskih tema” rekao je Stoltenberg obraćajući se novinarima nakon pregovora u sedištu Alijanse, a prenosi Rojters.

Kako prenose mediji, Stoltenberg je prokomentarisao da postoji “stvaran rizik” da izbije novi konflikt u Evropi u jeku tenzija između Rusije i Severnoatlantske alijanse.

Sastanak Saveta NATO–Rusija završen je u Briselu posle četiri sata, javio je prethodno TAS. Na prvom sastanku Saveta u poslednje dve godine na čelu ruske delegacije nalazili su se zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, koji je pet godina bio stalni predstavnik Rusije pri NATO, i zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin.

Alijansu su na pregovorima predstavljali stalni predstavnici 30 država članica NATO, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg i zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman.

Sastanak je održan dva dana nakon razgovora o bezbednosnim garancijama između Rusije i SAD u Ženevi, koje su vodili zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

SAD: Rusija mora da izabere

Sjedinjene Američke Države pozvale su danas Rusiju da ostane za pregovaračkim stolom nakon prve runde pregovora o Ukrajini ove nedelje.

“Ukoliko Rusija napusti pregovarački sto, biće sasvim očigledno da nikada nisu bili ozbiljni po pitanju diplomatije i zato se kolektivno pripremamo za svaki slučaj“, izjavila je zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman novinarima u Briselu nakon sastanka Saveta NATO-Rusija, prenosi agencija Rojters.

Šerman je istakla da težak tempo bilateralnih i multilateralnih angažmana koji su bili tokom ove nedelje pokazuju spremnost SAD i njenih saveznika da pregovaraju.

“Rusija je ta koja mora da napravi direktan izbor, deeskalacija i diplomatija ili konfrontacija i posledice”, poručila je ona

Danas objavljeno

Banjaluka: Pijani vozač bježao od policije i ugrožavao građane

M.

Poruka iz Pekinga: “Ne dolivati ulje na vatru”

M.

Terzić: Više o požaru u fabrici “Sava” nakon istrage

M.

Ostavite komentar